Arama


_SoNBaHaR_ - avatarı
_SoNBaHaR_
VIP ButterfLy EffeCt
4 Ocak 2013       Mesaj #8
_SoNBaHaR_ - avatarı
VIP ButterfLy EffeCt

Matematik dergisinde olması gerekenler


1) matematik ile ilgili yazı ve ya makaleler
2) Atatürk’ün matematiğe verdiği önem
3) sayı oyunları
4) ilginç ve düşündürücü zeka soruları
5) ünlü Türk bir matematikçinin hayatı ve yaptıkları çalışmalar
BUNLAR MUTLAKA OLMASI GEREKENLER
VE DE MATEMATİKLE İLGİLİ HER ŞEYİ KOYABİLİRSİN

Matematik Nedir?
Matematik insanlık tarihinin en eski bilimlerinden biridir. Çok eskiden matematik, sayıların ve şekillerin ilmi olarak tanımlanırdı. Matematik de diğer bilim dalları gibi geçen zaman içinde büyük bir gelişmegösterdi; artık onu birkaç cümleyle tanımlamak mümkün değil. Matematik bir yönüyle resim ve müzikgibi bir sanattır.Matematikçilerin büyük çoğunluğu onu bir sanat olarak icra ederler. Matematik, başka bir yönüyle bir dildir. Galileo Galilei tabiat matematik dilinde yazılmıştır der. Matematik başka bir yönüyle de satranç gibi entelektüel bir oyundur. Kimi matematikçiler de ona bir oyun gözüyle bakarlar.

Matematikle İlgili Bilmecelr
1-Uzadıkça kısalan şey nedir?
2-Ali, sepetteki elmaların yarısını ve bir yarım elmayı Ayşe’ye; sonra kalan elmaların yarısını ve bir yarım elmayı Ahmet’e ve yine kalan elmaların yarısını ve bir yarım elmayı da Hasan’a veriyor. Sonuçta sepette sadece bir elma kaldığına göre başlangıçta kaç elma vardı?
Not: Elmalar bölünmeden paylaşılıyor.
3- Bir avcı otobüse binmek ister. Yalnız, otobüse boyutları en fazla 1mt. olan eşyalar alınmaktadır. Avcının tüfeği ise 1,5 mt.dir. Tüfeğin şeklini bozmamak şartı ile otobüse nasıl biner?
4-Bir tabakta 7 tane portakal var. Bu portakalları, 7 çocuğa birer tane bütün portakal vererek paylaştırın ve hâlâ tabakta bir portakal kalsın?
5- Dünyanın çevresini ekvatordan geçecek şekilde bir ip ile bağladığımızı kabul edelim.(yaklaşık 40 bin km.) Bu ipi her noktadan 1mt. havada tutabilmek için, ne kadar daha ip ilave etmeliyiz?
6- 6 adet kibrit çöpü ile 4 adet ‘eşkenar üçgeni’ nasıl elde edebiliriz?
7- Bir duvarın üzerinde 5 adet kuş duruyor. O sırada oradan geçmekte olan bir avcı, tüfeğini ateşleyip ikisini vuruyor. geriye kaç kuş kalır? (Cevap ‘hiç’ değil)
8- İki kişi yolda karşılaşıyorlar. Küçük olan, Büyüğün öz oğludur. Ancak büyük olan küçüğün babası değildir. Bu nasıl olur?
9- Bir çocuk, 7 elmanın ikisi hariç hepsini yerse, kaç elma kalır?
10- Bir satranç tahtasında kaç tane ‘kare’ vardır? ( 64 değil !)
CEVAPLAR:
1- Hayat veya Ömür.
2- 15 elma
3- Avcı tüfeğini boyutları 1 mt. olan bir kutuya koyar. Küpün en uzak iki köşesinin uzunluğu, yaklaşık 1.73 mt. dir. 4- Son ıÜü
4- Son kalan çocuğa portakal, tabakla birlikte verilir.
5- 6,28 mt. Çapı 40bin km. olan bir daire düşünürsek, yarıçapı sadece 1 mt. arttırmamız gerektiği anlaşılır. (Çevre=2pr ise r yerine (r+1) yazılır. O da 2p farkeder.)
6- Üçgen Piramit.
7- Vurulan ‘iki’ kuş kalır. Diğerleri kaçar
8- Demekki ‘annesi’dir.
9- İkisi hariç ise tabi ki ‘iki’ tane kalır.
10- 204 kare vardır. Bütün 1×1(64 adet), 2×2(49 adet), 3×3(36 adet), 4×4(25 adet), 5×5(16 adet), 6×6(9 adet), 7×7(4 adet), 8×8(1 adet) ölçülerindeki kareler 204 tanedir.
Son düzenleyen Safi; 23 Ocak 2019 17:49
..Aşk Hiç Biter mi?...