Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
10 Ocak 2013       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TULUMBACILIK
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Eskiden yangınları söndürmek üzere kurulan teşkilât. İstanbul'da tulumbacılık teşkilâtı 1719 yılında Dergâhı Ali Tulumba Ocağı adıyla yeniçeriliğin bir kolu olarak kurulmuştu. Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasıyla Dergâhı Ali Tulumba Ocağı da lağvedilmiş olduğundan 1827 yılından sonra her mahallede birer tulumba bulundurulmuş ve bu tulumbaları kullanmak için teşkilât oluşturulmuştur.

Bu teşkilâtın "reis" denilen bir başı bulunurdu. Mahalle tulumbalarında "reis" yangına gitmez, tulumbayı ikinci reis kaldırıp yangına götürürdü. Bu iki reisten sonra her sandıkta "fenerci", "borucu", "kökenci", "hortumcu" bulunurdu. Ayrıca "uşak" denilen ve aralarında birbirlerini "omuzdaş" diye çağıran ekip de tulumbayı taşırlardı. Tulumbacılık önceleri bir çeşit spor olarak da benimsenmişti.

Tulumbacı takımlarının yangın yerine, en önce varmak için yarıştıkları çok görülmüştür. Takımlar özel tekerlemelerle, naralar atarak yangın yerine koşmakla ün salmıştı. Çoğu kez bu yarışmalar kanlı-bıçaklı çatışmalarla biterdi. Zamanla tulumbacılık spor olmaktan çıktı ve bir çeşit kabadayılık hâline aldı. Tulumbacılık, Cumhuriyet ile birlikte yerini itfaiye örgütüne bıraktı.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.