Arama

Turgut Reis - Tek Mesaj #2

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
11 Ocak 2013       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TURGUT REİS (1485 Menteşe-1565 Malta),
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Osmanlı denizcisi. Menteşeli fakir bir köylünün çocuğudur. Gençliğinde bir korsan gemisine levent yazıldı. Kısa sürede "reis" oldu. Barbaros Hayrettin'in yanına girdi. Birçok savaşa katılarak hepsinde büyük yararlıklar gösterdi. Preveze Zaferi'nden sonra 1540'ta Korsika'da, Cenova donanmasının beklenmedik bir saldırısına uğrayarak, Salih Reis ile birlikte esir düştü. Üç yıl kadar düşman gemilerinde forsa olarak çalıştı.

1543'te Barbaros, Cenova'yı kuşatarak Salih Reis ile birlikte Turgut Reis'i de kurtardı. Turgut Reis, Barbaros'un yardımıyla küçük bir donanma kurdu. Akdeniz'de korsanlık yapmaya başladı. Başarılarını çekemeyenlerin oyunları yüzünden kendisine üçüncü derecede bir sancakbeyliği verildi. Turgut Reis az sonra görevinden ayrıldı. Tunus beyinin yanında çalışmaya başladı. I. Süleyman, ona Trablus'u alırsa, kendisini oraya vali yapacağını bildirdi.

Turgut Reis, 1554'te Trablus'u aldıysa da valilik başkasına verildi. Turgut Reis, padişaha Trablus valiliği sözünü hatırlattı. Bunun üzerine ona beylerbeylik rütbesiyle Trablus valiliği verildi. On bir yıl kadar bu görevinde kalan Turgut Reis, Kaptanıderya Piyale Paşa ile birçok sefer yaptı. Osmanlı donanmasının zaferiyle sonuçlanan Cerbe Savaşı'nda bulundu (1560). Malta Savaşı'na donanma komutanı olarak katıldı (1565), bu savaşta vurularak öldü. Mezarı Trablus'tadır.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.