Arama


_GüzelikMeleği_ - avatarı
_GüzelikMeleği_
Ziyaretçi
11 Ocak 2013       Mesaj #3
_GüzelikMeleği_ - avatarı
Ziyaretçi
Gün geçtikçe teknoloji, hayatımızın içine daha çok girmektedir. Artık evimizin ihtiyaçlarını bile avuçiçi bilgisayarlara listeliyor, aracımızla markete gidiyor, elektronik etiketlerden günlük fiyatlarını öğreniyor, ihtiyaçlarımıza göre yeterli sayıda ve hatta elektronik tartılardan geçirip yeterli miktarda satın alıp eve dönüyoruz. Hemen hemen hergün tekrarladığımız bu alışveriş olayının arkasında nasıl bir teknolojik işleyiş var, kısaca göz atalım:

Ürünler fiyatlandırılıyor
Ad:  1.JPG
Gösterim: 4392
Boyut:  15.5 KB

Üreticiler ürettikleri ve marketlere dağıttıkları ürünlerin fiyatlarını ve özelliklerini bu marketlere bildirmektedir. Ürünlerin üzerinde bulunan barkod sistemi sayesinde tüm ürünler ortak bir veri tabanında fiyatları ve hatta özellikleri ile birlikte market bilgisayarlarında listelenmektedir.
Ad:  2.JPG
Gösterim: 4567
Boyut:  13.5 KB
Herbir ürün için ayrı ayrı üretilip bu ürünlerin üzerine basılan barkod sistemi ile avuç içi kadar büyüklükte bir alet yardımıyla kolayca bu veri girişleri yapılabilmektedir.
Böylelikle raflarda ve teşhir alanlarındaki elektronik etiketler sürekli güncel ürün fiyatlarını gösterebilmektedir. Bizler de alacağımız ürünün fiyatını kasaya gitmeden anında öğrenmiş oluyoruz.
Ad:  3.JPG
Gösterim: 4452
Boyut:  18.5 KB

Ayrıca meyve-sebze ve et bölümünden aldığımız ürünleri de anında elektronik tartılardan geçirip istediğimiz kadarını satın almış oluyoruz. Yine barkodlama yöntemiyle ana bilgisayara bağlı elektronik tartılardan bu ürünlerin ağırlığına göre fiyatlandırılması sağlanıyor.

Ad:  4.JPG
Gösterim: 4767
Boyut:  20.4 KB
Alışverişimiz tamam, ödeme zamanı

Raflardan ya da teşhir alanlarından aldığımız ve alışveriş sepetine doldurduğumuz ürünler market kasalarındaki görevliler ve yine barkod okuyucular tarafından okunarak listeleniyor. Böylelikle fiyatlandırılması bilgisayarlar sayesinde saniyeler alıyor. Biz de normalde uzun sürebilecek bu işlem için fazla beklememiş oluyoruz.

Üstelik nakit para yerine bankadaki hesabımızı kullanabiliyor, banka kartı ya da kredi kartlarıyla ödeme işlemlerimizi gerçekleştirebiliyoruz. POS makineleri adı verilen yine avuç içimiz kadar büyüklükte olan araçlar sayesinde bankamız bilgisayarlarıyla iletişime geçip üzerimizde nakit para yoksa bile ödememizi yapabiliyoruz.

Ayrıca market ya da mağaza sahipleri de kendi odalarından, hangi üründen ne kadar satılmış ve ne kadar ücret tahsil edilmiş takip edebiliyor. Bu işlemler sonucunda oluşan gelirler ve vergiler de anında fiyatlandırılmış ve hatasız bildirilmiş oluyor.

Gördüğünüz gibi gün içinde sadece bir kaç saatimizi alan alışverişimiz bile aslında bir çok teknolojik araç sayesinde bu kadar çabuk ve hatasız olabiliyor. Bundan bir on – on beş yıl önce büyüklerimizin aynı miktarda ürünü satın alıp kasalarda ödeme yaptıklarını düşünün…
Son düzenleyen Safi; 17 Mart 2017 02:41