Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Ocak 2013       Mesaj #121
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Binası, 1937 yılında Alman mimar Bruno Taut tarafından planı çizilen ve yapılan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nin eğitim ve öğretim binasıdır.

Binanın yapımına Ankara İmar Planını gerçekleştiren Hermann Jansen projeyi eleştirmiş ve karşı çıkmış ancak Nevzat Tandoğan başkanlığındaki İmar İdare Heyeti gösterilen sakıncaları yerinde bulmayarak projeyi uygulamaya karar vermiştir.

Bodrum üzerine dört katlı olan yapı, ana caddeye paralel dikdörtgen prizmatik kütlesi ile bunun iki ucuna eklenmiş küçük bloklardan meydana gelir.Girişin yer aldığı ön cephenin orta bölümü öne ve yukarı doğruküçük çıkıntılar yapılarak vurgulanmıştır.

Yapının mimarı Mimar Sinan'a ve Osmanlı mimarisi hayranlığı nedeniyle giriş cephesinde taş ve tuğla birlikte kullanılmış , yan ve arka cepheler ise sıva ile kaplanmıştır.

Ön cephe alınlıkta yer alan Atatürk maskı Avusturyalı heykeltraş Joseph Thorak'ın çalışmasıdır. Orta bloğun alınlığında Atatürk'ün Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir özdeyişi yer almaktadır.

Fakülte bahçesinde yer alan Mimar Sinan Anıtı ise Hüseyin Anka Özkan tarafından yapılmıştır.