TURŞU
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Bazı sebze ve meyvelerin tuzlu ya da sürekli suda bırakılmasıyla oluşan yiyeceklerin genel adı. Lahana, patlıcan, hıyar, biber, havuç gibi sebzelerin; kelek, muşmula, elma, armut gibi meyvelerin turşusu kurulabilir. Turşu, çiğ olarak ya da haşlama yoluyla yapılabilir. Çiğ yapılırken sebzeler, meyveler iyice yıkandıktan sonra tuzlu, sirkeli ya da sirkeli-tuzlu suya yatırılır. Haşlamadaysa turşuluk meyve ya da sebze haşlandıktan sonra aynı işlem yapılır. Turşu oluşurken suyu arada bir savrulur, üst kısımda biriken beyaz köpük alınır. Mayalaşmanın kolaylaşması için turşu kabına nohut, koruk, fasulye de konulabilir. Koku ve tat vermek içinse sarmısak, kereviz, hardal ve kırmızı biber, turşu malzemesi içine yerleştirilir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.