Arama


SaKLI - avatarı
SaKLI
VIP VIP Üye
21 Ocak 2013       Mesaj #2
SaKLI - avatarı
VIP VIP Üye
Aileyi çevre, çocukları ise aile etkiler. Doğrudan aile çocukların gelişiminde etkilidir çünkü teknoloji geliştiğinden çevrenin buna hemen ayak uydurması sorun olabilirken ailenin bu konu üzerindeki farkındalık durumu çocuğa daha iyi yol gösterebilir. Çevre daha kapsamlı olduğu için çocuğu etkilemesi dolaylıdır, bu yüzden önce aile etkilidir sonra aileninde etkilendiği çevre.

Birey çocukluk döneminden itibaren çevresinde yaşayan insanların davranış ve tutumlarını taklit eder. Bu taklit önce anne ve baba imajı ile başlar. Kişilik doğrudan doğruya anne-babanın çocuğu ile karşılıklı kurduğu ilişkiden doğmaktadır. Kişilik zamanla olgunlaşır, çocuğun fiziki yapısı, zihinsel ve duygusal bakımdan gelişir

Önceleri duygu ve heyecanlarını denetleyemeyen çocuk büyüdükçe duygu ve heyecanlarını nasıl denetleneceğini öğrenir. Ailenin sosyal- ekonomik düzeyi, kültürel durumu, arkadaş ve okul çevresi çocuğun kişiliğinin oluşumunda önemli rol oynar. Kişiliğin kazanılmasında sosyal ve çevresel faktörlerin rolü büyüktür. Çocuk büyüdükçe, ergenlik çağına gelince çevre ile olan sosyal, kültürel ilişkisi de gelişir. Bu dönemde genç, bütün enerjisini örnek, model objelere yöneltirse, kişiliği olumlu yönde etkilenir ve gelişir. Güçlü kişiliği ile değerli, ilkeli, bilge, lider örnek üstür bir insan modelini benimser ve özdeşleşerek bir bağ kurabilirse gençlerin kendilerine olan güveni de artar, kişilikleri de gelişir. Eğitim sürecinde çocuğun kişilik gelişimi için, okul, öğretmen ve aile işbirliği etkin ve verimli kılınmalıdır. Aile eğitim sürecine katılımı sağlanmalıdır. Aileye çocuğun not durumunu gösteren toplantıların dışında eğitim, danışmanlık ve rehberlik hizmetleri sunulmalıdır. Aile ile aile ruh sağlığı, iletişim, çocuğun psikolojik gelişim evreleri konuları ile bireylerin aile ve grup terapileri yöntemleriyle çalışmalar yapılmalıdır.

Bir çocuğa ana babası nasıl davranırsa, çocuk da diğer kişilere karşı öyle davranır. Önce karakterin, daha sonra kişiliğin oluşmasında ve gelişiminde çocuk, ana baba etkileşimi sürecinde sevgi ve disiplin temel rol oynar. Çocuğun karakteri, çoğu kez kendisini ana babasının verdiği davranış özelliklerini yansıtır. Karakteri oluşturan en önemli yol bireylere ahlaki davranışını nedenlerini açıklamak, bireylerin kararları kendi kendine almaları ve onları akıllıca nasıl eleştirebileceklerini öğretmektedir.
İçinde yaşadığımız toplumdan sağlıklı ve mutlu iç dünyasında barışık ve topluma faydalı bireylere olan ihtiyacımız her geçen gün artmaktadır.

çevre derken:çocuk çevresindeki insanları taklit eder buda en başta anne ve baba'dır.
Son düzenleyen Safi; 14 Ekim 2017 00:03
..