Arama


_GüzelikMeleği_ - avatarı
_GüzelikMeleği_
Ziyaretçi
31 Ocak 2013       Mesaj #8
_GüzelikMeleği_ - avatarı
Ziyaretçi
variety

Ülkemizde son yıllarda evcil hayvan mağazalarında çok fazla görmeye başladığımız hint bülbülü diye satılan kuşlar aslında dünyada kanarya ve muhabbet kuşu kadar popüler olan küçük sempatik kafes kuşlarıdır ve zebra ispinozu diye bilinirler. Orijinal adlarını çizgili tüy desenlerinden alan zebra ispinozlarının bakımı oldukça basit, yapılarına tezat biçimde dayanıklı ve enerjik kuşlardır.
Zebra ispinozlarının dahil olduğu ispinozlar ailesi çok geniş çeşit yelpazesine sahiptir ve aralarında yine oldukça popüler ve dikkat çekici olan kuşlar vardır.

Ancak her zaman zebra ispinozları hem yeni başlayan kuş severler hem de profesyonel üreticiler için vazgeçilmez nitelikte kuşlar olmuşlardır.

Bir çok arkadaşımızın sorularının başında yavru sahibi olunması ile ilgili sorular vardır. Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki yetişkin, sağlıklı, kendini güvende hisseden, iyi beslenen kuş yumurta yapar. Bu özelliklerden birine sahip olmayan kuşun kuluçka ve yavru büyütme evreleri her zaman sıkıntılı geçecektir. İspinozlar kafeste kolay yavru alınabilen türlerdir. Ortalama 13 - 15 gün kuluçka dönemleri vardır. Yavru anne babanın bakımı, kardeş sayısı, ısı özellikleri, yuva özelliklerine bağlı olarak ortalama 30 günde kendine bakabilecek duruma gelir. Yavrunun üreyebilecek erişkinliğe gelmesi 6 ayı bulacaktır. Mama kullanımının fazla olması kuşa çabuk yumurta yaptırdığı bir gerçektir ancak bu şekilde fazla güdülenen hayvanın sağlıklı yavrular büyütebileceğini söylemek yanlış olur. Ayrıca yıl içinde kuluçka sayısının çoğalması anne babanın hayatına bile mal olabilecek sonuçlar doğurabilir.

Dişi - erkek ayrımı kolaydır, aralarında birçok farklılıklar vardır. Erkeklerin gagaları kıpkırmızı olur, dişilerde ise bu renk turuncuya çalar. Bununla beraber erkeklerde görülen bazı karakteristik tüyler vardır (düz renkli mutasyonlar gibi bazı mutasyon erkeklerde bu tüyler olmayabilir, böyle bir durumda diğer farklılıklar gözlemlenmelidir). Yanaklarda sarı halkalar, göğüs üzerinde siyah lekeler ve zebra deseni gibi çizgiler, kanat altlarında kırmızı çizgiler şeklindedir bu tüyler. Dişilerde bu gibi izlere rastlayamazsınız. Ayrıca dişiler sadece basit ciklemeler halinde öterken erkeklerin kendilerine özgü gırtlaktan çıkardıkları vıcırdanmaya benzer ötüşleri

Gerek dayanıklılığı, gerek üremesi, gerekse güzelliği ile hint bülbülleri yeni başlayanlar için ideal kuşlardır

Hint bülbülü üretimi


Hint bülbülleri üretimleri ev ortamında en kolay olan canlılardan biridir.
Önce üretim için alınacak çifte uygun kafes temini yapılır.Daha sonra gerekli materyaller yuva kılı,kuru ot,uzun ve ince kesilmiş gazate parçaları yuvaya yerleştirilir.

Yuvayı ördükten sonra eğer dişi güvende olduğunu hissederse yumurtlama işlemini gerçekleştirir.Aksi halde yuvayı örse bile yumurtlayıp yumurtasını kıran yere atan kuşlar vardır yada yumurtlama işlemini dahi gerçekleştirmeyebilirler.Bu yüzden kafese az müdehale edilmelidir.Yemleme periyodik bakımlar aynı kimse(Bakıcı)tarafından belirli saatlerde düzenli olarak yapılmalıdır.Bu dönemde kuşların sularına vitamin takviyesi,tabana serilecek kum(yumurtanın sağlam kabuğunun oluşumunda katkısı çok büyüktür)kafes içinde bulunmalıdır.

Kuşlar sessiz sakin rahatsız edilmeyecekleri bir yere mümküse ayrı odaya alınmalıdır.Dikkat!kuşlar yumurtladıktan sonra kafes yeri değiştirilirse yine aynı reaksiyonları gösterebilir.Yumurtaları kırma,yuvadan aşağıya atma vb.gibi

Tüm bunlardan sonra dişi yumurtaları tek tek bırakır.Başlarda ilgisiz olabilir fakat son yumurtada geldikten sonra yuvaya ilgisi daha da artar.

Hint bülbüllerinden eş tuttukları ve birkez yavru alındığı taktirde senenin 11 ayında yavru alınabilir.Fakat önerilen 3 defa yavru alındıktan sonra kuşun dinlendirilmesi ve kondüsyon kazandırılmasıdır. Yavruları tam anlamıyla büyütmeden yine yumurtlarlar.En önemli konu dişinin yuvayı benimseyip güven duymasıdır.

Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra anne baba doyurma işlemini gerçekleştirir ve yavruları büyütürler.Sevimli,sosyal,üretimi kolay olan ve güzel canlılardır.
Son düzenleyen perlina; 23 Ocak 2017 21:45