Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Şubat 2013       Mesaj #167
Avatarı yok
Yasaklı

Yalnızlık Bağışıklık Sistemini Etkiliyor


Yalnızlık duygusu çeşitli bağışıklık sistemi bozukluklarını tetikleyerek kişinin sağlığı için tehdit oluşturuyor.Araştırmacılar, yalnız olarak nitelendirilebilecek insanların immün tepkilerinin nispeten zayıf olduğunu gözlemledi. Yalnız kişilerde yüksek seviyede gizli olarak seyreden herpes virüsü etkinliği görüldü; ayrıca bu kişilerin kanında, sosyal bağları güçlü olan insanlara oranla, daha fazla sayıda enflamasyonla ilişkilendirilen protein olduğu tesbit edildi. Bu öznel proteinlerin yol açtığı enflamasyon; koroner kalp hastalığı, tip 2 diyabet, artrit, alzheimer ve fiziksel güçsüzlük gibi fonksiyonel bozukluklara neden olabiliyor.Gizli seyreden herpes virüsünün etkinliği önceleri stresle ilişkilendiriliyordu. Yalnızlık durumunun da kronik strese sebep olarak immün tepkinin kontrolünü azaltmış olabileceği düşünülüyor.

Geçmiş araştırmalar iyi olmayan ilişkilere sahip olmanın pek çok sağlık sorununa yol açtığını, hatta beklenenden erken gerçekleşen ölümleri ve her tip ciddi sağlık sorununu tetiklediğini kanıtlamıştı. Araştırmacılar, yalnızlık durumunun da kalitesiz ilişkilere sahip olmaktan ileri gelebileceğini düşünüyor ve bu tür sosyal koşulların sağlık üzerindeki etkisine dair olan araştırmaların psikolojik ve fizyolojik bazlı tedaviler için büyük önem taşıdığını vurguluyor.

Deneyin yürütülebilmesi ve sonuçlandırılabilmesi için UCLA Yalnızlık Skalası (UCLA Loneliness Scale) yardımıyla, sosyal izolasyon ve yalnızlık algıları değerlendirilerek iki gruba ayrılan denekler kullanıldı. Araştırmacılar önce deneklerin kanındaki herpes virüsüne, Epstein-Barr virüsüne ve sitomegalovirüse karşı oluşan antikor miktarlarını ölçtüler. Aynı strese karşı bağışıklık sisteminin verdiği tepki gibi daha yalnız olan deneklerin kanlarında da yüksek antikor miktarları, bağışıklık tepkisini destekleyen lipopolisakkaritler ve sitokinler saptandı. Bu durum yalnız deneklerin vücudunda daha fazla viral aktivite olduğunu ve bu kişilerin daha çok acı çektiğini gösteriyor.Araştırmacılar ayrıca uyku kalitesini, yaşlanmayı ve genel sağlık durumunu etkileyen pek çok faktörü de kontrol ederek daha yalnız kişilerin daha fazla etkilendiği kanısına vardılar.Bu durumun aksinin de doğru olduğunu unutmamak gerekiyor; sosyal bağları iyi olan kişilerin dirençleri de daha yüksek oluyor.

Kaynak: ScienceDaily (19 Ocak 2013)
Son düzenleyen Safi; 20 Haziran 2016 04:14