Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Ekim 2005       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
AB 3 Ekim sonrası ilk ziyareti Kayseri'ye yaptı. AB Komisyonu Üyesi Olli Rehn "Anadolu'nun kalbini ziyaretimiz müzareke sürecine ne kadar önem verdiğimizin kanıtıdır" dedi..


Avrupa Birliği Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ve AB Türkiye Temsilcisi Büyükelçi H. Joerg Kretschmer, müzakerelerin başlama kararının ardından ilk Anadolu gezisini Kayseri'ye yaptı.

Rehn önümüzdeki süreçte Türkiye ile işbirliğini dört gözle beklediğini belirterek şöyle konuştu. "Kayseri, Anadolu'nun kalbi durumunda bir şehir. Ekonomik dinamizmin sembolü. Girişimci bir ruh var. Ayrıca Abdullah Gül'ün memleketi ve AB yolunda Türkiye adına katkıları olduğu için önce Kayseri'ye gelmeyi tercih ettik. Türkiye'yi ziyaretimizi birkaç konu başlığı altında toplamak istersek, bunlardan birincisi Türk halkını, 3 Ekim'deki gelişmeden dolayı tebrik ediyoruz. İkinci olarak Türk halkını son yıllarda gerçekleştirilen kapsamlı reformlardan dolayı tebrik ediyoruz. Üçüncü olarak da, Türkiye'nin şu andan itibaren yoğun şekilde çalışıyor olacağını söylemek istiyoruz. Hukukun üstünlüğü, insan hakları, ekonomik hayatta yoğun çalışmalar yapacağız. Önümüzde yepyeni bir dönem var. Kayseri ziyaretimiz, aslında bu müzekere sürecesini son derece ciddiye aldığımızı gösteriyor. Türk halkı ile işbirliği yapmayı dört gözle bekliyoruz."

Tatlı yiyelim tatlı konuşalım
Kayseri Belediyle Başkanı Mehmet Özhaseki Rehn'e büyük bir paket lokum hediye etti. Rehn "AB'deki arkadaşlarıma götüreceğim. Umarım bu lokum, Türkiye AB ilişkilerinin tatlı geçmesine yol açar" dedi.

Kıbrıs'ın birleşmesi için çalışacağız
Olli Rehn, Erciyes Üniversitesi İktisat Fakültesi'ndeki konferansı sırasında bir öğrencinin Kıbrıs, Ermeni ve Kürt sorunuyla ilgili sorusunu şöyle yanıtladı: "Kıbrıs, AB üyesi bir ülkedir. Bu bir açılım meselesidir. Adayı birleştirmek için çözüm arıyoruz. Diğer tüm ülkeler gibi birleşmiş hale getirmek istiyoruz. Bu konuda iki toplumun da Türk kesiminin de birleşmeye katkıda bulunmasını istiyorum. PKK konusuna gelince, biz terörü kınıyoruz. Şiddeti bir araç olarak kabul etmiyoruz. AB ülkelerinden birinin veya bazılarının da terörü desteklediğini sanmıyorum. Güneydoğu'da ekonomik ve sosyal kalkınmanın da sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Terörizmi hepimiz kınamalıyız. Bu konuda beraber çalışmalıyız. Ermeni konusuna gelince, Başbakan Sayın Erdoğan, tarihi bir komisyon kurulması konusunda öneride bulundu. Ne yazıkki bu komisyon kurulamadı. Ümit ederim ki, bu konu sükunet içinde tarihi doğrularıyla ortaya konulur. Tarihi doğruları araştırmalıyız. Ermeni meselesi konusunda, Başbakan ve Gül'ün mahkemenin iptal ettiği bu toplantıya destek vermelerini son derece yerinde buluyorum."


Haber: Oktay ENSARİ-Demet ÖZTÜRK