Arama

Suat Yalaz - Tek Mesaj #3

_GüzelikMeleği_ - avatarı
_GüzelikMeleği_
Ziyaretçi
21 Şubat 2013       Mesaj #3
_GüzelikMeleği_ - avatarı
Ziyaretçi
Herkesin çocukluğunda kendiyle özdeşleştirdiği ve çok sevdiği bir edebiyat kahramanı mutlaka vardır. Kimi okuduğu hikayedeki çocuk kahramanı, kimi bir masaldaki süper kahramanı, kimi de uzak diyarlarının güzel prensesi ya da kahraman prensi olmak ister. Peki bu hikayeleri yazan yazarlar kim olmak isterdi? Onların kahramanı kimdi?


"Sis ve Gece","Bab-ı Esrar", "Patasana", "Kavim" ve "İstanbul Hatırası", "Sultan'ı Öldürmek" gibi ciddi bir araştırma sürecini gerektiren romanların usta yazarı Ahmet Ümit, polisiye romanların son yıllardaki tartışmasız en başarılı isimlerinden. İnsanı sevdiği kadar İstanbul'u da sevdiğini her fırsatta dile getiren Ümit, İstanbul'un tarihi mekanlarını, romanlarının kilit noktalarını çözen birer anahtarmışcasına betimler romanlarında. Tarihi yarımadanın kültürel ve tarihi hazinesinin değerinin bir nebze de olsa anlaşılması için romanlarını İstanbul’un tarihiyle harmanlar.



Çocukluğuna dair tek başına fotoğrafının bulunmadığını söyleyen Ahmet Ümit, annesi, ablası, anneannesi ve babaannesiyle birlikte.(İskenderun-1964)




Ahmet Ümit'in Kahramanı

Ahmet Ümit'in çocukluk kahramanı Suat Yalaz'ın başyapıtı sayılan "Karaoğlan". Ümit, Karaoğlan'ı neden kendisine örnek aldığını şöyle açıklıyor: "Benim çocukluk kahramanım bir romandan değil çizgi romandan. Suat Yalaz'ın çizdiği Karaoğlan, çocukken benim en önemli kahramanımdı. Karaoğlan'ın atıldığı serüvenler, yaptığı kahramanlıklar, dürüst bir insan oluşu, mazlumları kurtarmak için kendini feda edişi beni hep çok etkilemiştir. Serinin tüm kitaplarını okuduğumu söyleyebilirim. Mahallede oyunlar oynarken de hehp Karaoğlan olmak isterdim. Karaoğlan'a olan tutkum öyle büyüktü ki, onun başındaki gibi bir bere bile ördürdüm anneme. Saçlarımı uzatmaya çalışırdım, bir bileklik bile taktım. Yani büyük hayranlık duyuyordum Karaoğlan'a. Şimdi bile çizgi romanlarını alır okurum. Hem de zevkle... Keşke onun kadar cesur olsam dediğim anlar hala oluyor. İyi ki böyle bir çizgi roman kahramanımız var."









"Karaoğlan"ın yaratıcısı
Suat Yalaz kimdir?
Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük çizerlerden olan Suat Yalaz aynı zamanda kendi çizgi romanlarını beyaz perdeye taşıyan bir yönetmen.Suat Yalaz’ın yazıp çizdiği bir tarihi çizgi roman serisi olan Karaoğlan, ilk olarak 1 Nisan 1963’de Türkiye’de yayımlanmaya başladı. Ancak Karaoğlan'la halkın ilk tanışması bundan daha öncesine Akşam Gazetesi’nin ilk kez yayımlandığı tarih olan 3 Ocak 1962’ye dayanıyor.2000'li yıllarda sanatçının başyapıtı sayılan Karaoğlan'ın Lâl Kitap tarafından 57 kitaplık bir serisi yayımlandı.


Sinemaya uyarlanan eserleri
Altay'dan Gelen Yiğit / Karaoğlan
Baybora'nın Oğlu
Camoka'nın İntikamı
Bizanslı Zorba
Karaoğlan Yeşil Ejder
Şeytan Kafesi
Camoka'nın Dönüşü
Karaoğlan Şeyh'ın Kızı
Cengiz Han'in hazineleri ·
Karaoğlan'ın Kardeşi Sargan
Son Osmanlı Yandım Ali