Arama


adsız - avatarı
adsız
VIP VIP Üye
4 Mart 2013       Mesaj #712
adsız - avatarı
VIP VIP Üye
Çayın da kendi içinde pek çok türü var. Ancak bazı çayların sağlık açısından oldukça önemli yeri vardır. İşte en sağlıklı 6 çay!

siyah çay
Siyah çay dünya çay tüketiminin yaklaşık yüzde 75'ini kapsar. Camellia sinensis bitkisinin kurutulmuş ve ezilmiş yapraklarından elde edilir. Siyah çayın hafif acı bir tadı vardır ve fincan başına yaklaşık 40 miligram kafein içerir. Theaflavin ve thearubigin olarak bilinen antioksidan bileşiklerin yüksek oranda siyah çayda bulunur.

yeşil çay
Yeşil çayın siyah çaydan daha hassas bir lezzeti vardır. Yaprakları kısa bir süre kurutulur ve ısıl işlemden geçirilir. Bu fincan başına kafein yaklaşık 25 miligram içerir. Yeşil çay antioksidan dolu kateşinler olarak adlandırılan, EGCG olarak bilinen, kanserden kalp hastalıklarına kadar her şeye iyi gelen şifayla doludur.

Oolong çay
Oolong, siyah çay benzer ama daha zengin bir tat verir, kısa bir süre için fermente edilir. Bu fincan başına kafein yaklaşık 30 miligram içerir. Kilo vermeye yardımcıdır. Trigliserid, yağ hücrelerinde depolanır ve yağın çözülmesine yardımcı olur.

beyaz çay
Daha filiz çok yeniyken yapraklar toplanır. Bu yüzden çayda fincan başına 15 miligramdan az kafein vardır. Çok hafif lezzetlidir. Kalp hastalıkları ve kanserle savaşta önemli bir yardımcıdır. Diyabetli bireylerde fayda sağladığı gözlenmiştir.

aromalı çay
Bu kategoride tarçın, portakal kabuğu ve lavanta gibi aromatik ekstraların siyah, yeşil ve beyaz çayla kombine edilmiş halinden bahsediyoruz. Aromalı çayların pek çoğunun antioksidan özelliği vardır. Yaban mersini biraz daha fazla bu özelliğe sahiptir.

bitki çayı
Teknik olarak bitkisel çaylar kurutulmuş meyve, çiçek ve otlardan birleşmiş çaylardır. Bitkisel olanlar kafein içermez. Ancak sizi kısa sürede zayıflatacağını söyleyen farklı bitkisel çayların içerikleri zararlı olabilir, bunlardan kaçının. Bitkisel çaylar daha ziyade kan basıncını düşürmeye ve papatya gibi uyku uyumaya veya nane gibi mideyi rahatlatmaya yardımcıdır.
Son düzenleyen Safi; 7 Mart 2016 20:03
ömr-ü bahar