Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
01:43, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cuma, 12 Aralık 2025 - 01:43
Arama
MaviKaranlık Forum
Gaziantep Yemek Tarifleri
-
Tek Mesaj #8
Gülgeceler
Ziyaretçi
7 Mart 2013
Mesaj
#8
Ziyaretçi
Gaziantep Dolma Tarifleri
Antep Usulü Zeytinyağlı Dolma
Yapılışı
Malzeme
25 adet kurutulmuş patlıcan (dolmalık)
15 adet kurutulmuş biber (dolmalık)
4-5 adet kuru soğan-3 baş sarımsak
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
2 su bardağı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
Karabiber, kırmızıbiber, yenibahar, tuz
2 limonun suyu yada limon tuzu-Yeterince su
Tarifi
Kuru patlıcanlar, geceden kaynar suya konup çatal geçecek şekilde haşlanır.Biberler ise kaynar suda en fazla 5 dk. kaynatılır. Her ikisinin de suları 2 veya 3 defa değiştirilir. Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsak hafif kavrulur, salçaları ilave edilip iyice karıştırılır. Yıkanmış pirinç bu karışımın içine konup hafifçe kavrulur. İki bardak sıcak suyla baharatlar ve şeker suyu çekene kadar pişirilir. Hazırlanan bu karışım patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurulur. Tencereye birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde dizilir. Üzerine de aynı şekilde iç doldurulan biberler yerleştirilir. Daha sonra biraz tuz atılır ve üste dolma taşı konur. Dolma taşının bir parmak altına gelecek kadar kaynar su katılır. Kaynamaya başlayınca altı kısılır. Pişmesine yakın limon suyu ilave edilerek 10-15 dk. daha pişirilir ve ocaktan indirilir. Dolma servise hazırdır.
Bulgurlu Kabak Dolması
Yapılışı
Malzeme
12 adet dolmalık kabak
1 baş kuru soğan
100 gr. kıyma
1 baş kuru sarımsak
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
100 gr. bulgur,1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet limon, Yeterince su ve tuz
Tarifi
Soğan ve sarımsaklar ince ince doğranır. Kıyma, soğan ,sarımsak, tuz, karabiber, kırmızıbiber, salça, yarım bardak su, yarım bardak yağ ile karıştırılıp bulgur ile yoğrulur. Yıkanmış ve içleri oyulmuş kabakların yarısına kadar hazırlanan karışımdan konur ve ağzı bir dilim domatesle kapatılarak tencereye dizilir.Üzerine artan yarım bardak yağ dökülür. Tencerenin genişliğine göre üstünü örtecek şekilde su ve tuz ilave edilir. Yemek kaynamaya başlayınca altı kısılır ve yarım saat pişirilir. Kabak pişince bir tatlı kaşığı ekşi ilave edilir bir taşım daha kaynatılarak suyu süzülüp servis yapılır.
Firikli Acur Dolması
Yapılışı
Malzeme
500 gr. yağlı kıyma
1 kaşık domates salçası-biber salçası
250 gr. bulgur, 250 gr. firik
2 kg. acur
2 baş kurusoğan
1 baş sarımsak
Tuz,kırmızıbiber,karabiber
Yeteri kadar su
Tarifi
Acurlar yıkanır, başları kesilir, acurun acı kısmı gidene kadar oyulur. Oyulan acurların içine karabiber ve tuz karışımı sürülür. Bir kap içerisine bulgur, firik, et, salçalar, ince doğranmış soğan ve sarımsaklari tuz, karabiber ve kırmızıbiber konarak biraz yoğrulur. Hazırlanan bu karışım acurların içine yarısını biraz geçecek şekilde doldurulur.Önceden kesilen acur başları ile acurların ağzı kapatılarak tencereye dizilir. Dolmanın yüzüne çıkacak şekilde su konur. Suyuna bir parça tuz atılır ve ocağa konur. Kaynamaya başladığında ocağın kısılır ve dolmalar pişinceye kadar kısık ateşte bekletilir. Servise sunulur.
Haylan Kabağı Dolması
Yapılışı
Malzeme
500 gr. yağlı kıyma
3 kg. haylan kabağı
2 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 baş sarımsak
Karabiber, kırmızıbiber
2-3 limonun suyu veya limon tuzu
Yeteri kadar su, tuz
Tarifi
Kabakların kabukları kazınır ve içleri oyularak yıkanır. Bir kapta kırmızı biber, tuz, karabiber karıştırılarak kabakların içlerine sürülür. Diğer tarafta pirinç yıkanır, içine kıyma, ince doğranmış soğan, sarımsak, salça, karabiber, tuz, kırmızıbiber ve biraz limon suyu konarak iyice karıştırılır.
Yapılan bu karışım her kabağın yarısına gelecek şekilde doldurulur ve ağzı bir dilim domatesle kapatılarak tencereye dizili ve ocağa konur. Kaynamaya başladığında ocak kısılır ve pişmeye bırakılır. Pişmeye yakın üzerine limon suyu yada suda eritilmiş limontuzu konur. Bir iki taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan alınır. Yemek servise hazırdır.
Yaprak Sarması
Yapılışı
Malzeme
300 gr. yağlı kıyma
500 gr. sarmalık yaprak (asma veya bağ yaprağı)
500 gr. pilavlık bulgur
3 baş kuru soğan
1 baş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Karabiber, kırmızıbiber, tuz
Yeterince su
Tarifi
Tencereye yaprakları haşlamaya yetecek kadar su konur ve kaynatılır. Kaynayan suya atılan yapraklar fazla yumuşak olmayacak şekilde haşlanır. Daha sonra suyu süzülerek bir kenara alınır. Diğer tarafta bir kap içerisinde pilavlık bulgur, ince doğranmış soğan ve sarımsak, salçalar, kıyma, tuz, karabiber, kırmızıbiber 2 bardak suyla iyice karıştırılır. Bu karışım özenle yaprakların içine konarak sıkı bir şekilde sarılıp tencereye sıkı bir şekilde dizilir. Üzerine sarmaları bir parmak geçecek şekilde su konur, birazda tuz ilave edilir. En üstüne dolma taşı veya ters çevrilmiş bir tabak konarak kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca altı yemeğin altı kısılıp pirinç ve yapraklar pişene kadar bekletilir. Yemek servise hazırdır.
Karışık Yaz Dolması
Yapılışı
Malzeme
Patlıcan, biber ve doma;
400 gr. yağlı kıyma, 500 gr. pirinç
4 baş kuru soğan
1-2 baş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
10 dolmalık biber
10 dolmalık patlıcan
10 orta boy domates
3 limonun suyu yada biraz limon tuzu
Karabiber, kırmızıbiber, tuz, Yeterince su
Tarifi
Patlıcanlarr oyulur, yıkanır. Oyulan patlıcanlar su içerisinde 10-15 dk. bekletildikten sonra suyun içerisinden alınarak bir diğerleriyle birlikte bir kenara alınarak bekletilir. Geniş bir kap içerisinde yıkanmış pirinç, kıyma, ince doğranmış soğan ve sarımsak, salçalar, tuz, karabiber, kırmızıbiber, limon suyu yada limon tuzu ile bir bardak su konarak iyice karıştırılır. Hazırlanan bu karışım oyulan sebzelerin içine fazla sıkı olmayacak şekilde doldurulur. Ağızları bir dilim domatesle kapatılarak tencereye en altta patlıcan, daha sonra biber ve domatesler olacak şekilde sıkıca dizilir.Üzerine biraz tuz eklenerek dolma taşı yada ters çevrilmiş tabak konur. Dolamaları bir parmak geçecek şekilde su ekleyip kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca altı kısılarak pişmeye bırakılır. Pişmeye yakın ekşisi konur ve 5-10 dakika daha pişirilir. Yemek servise hazırdır.
Mumbar
Yapılışı
Malzeme
4 adet koyun mumbarı
300 gr. orta yağlı kuzu kıyma
2 bardak bulgur
2 çorba kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı pulbiber
Yeterince tuz, karabiber, tarçın
1 ince doğranmış soğan
10 diş ezilmiş sarımsak
2 bardak et suyu
Tarifi
Mumbarlar iyice yıkanarak tersi çevrilir. Tersi çevrilen mumbarlar tuzla iyice ovalanarak temizlenir. Temizlenen mumbarlar bir tencerede tuzlu suyun içinde 3 saat dinlendirilir. Kıyma, bulgur, salça, karabiber, tuz, tarçın, soğan, sarımsak karıştırılarak 10 dakika yoğurulur. Bu karışım bir huni yardımı ile mumbara doldurulur ve mumbarlar düdüklü tencereye dizilir. 2 bardak et suyu içine 1 kaşık salça ve biraz pulbiber, yeteri kadarda su konarak sos haline getirilir ve mumbarların üzerine dökülür. Kısık ateşte 30 dk. pişirildikten sonra servis yapılır.
Kaynak
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Cevapla
Kapat
Saat: 01:43
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...