Arama


plum - avatarı
plum
Ziyaretçi
9 Mart 2013       Mesaj #18
plum - avatarı
Ziyaretçi
Boğmaca —Daha çok çocuklarda görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Zayıf bünyeli çocuklarda daha şiddetli geçer. Kendine özgü öksürükle baş gösteren bu hastalık çok tehlikeli olabilir. Öksürük nöbetlerinden sonra tipik ötme sesi duyulur. İyi bakılırsa bir ayda iyileşmeye döner. Aşısı vardır.
Çiçek HastalığıBulaşıcı ve çok tehlikeli bir hastalıktır. Çocuklar gibi büyükler de yakalanır. Eskiden çok büyük tehlikeler yaratabilirdi. Aşısının bulunması tehlikesini tamamen kaldırmıştır. Hastalık vücutta geniş ölçüde kırmızı döküntüler, kabarcıklarla kendini gösterir. Daha sonra bunların içi cerahatla dolar. Hasta iyileşse bile cerahatli yaraların izi kalır. Aşısı küçük yaşta yapılır (Bak. Aşı).
Çocuk FelciSinir sistemi hastalığıdır. Daha çok çocuklarda görüldüğü için bu adla anılır. Hastalık, hafif ateş, baş ağrısı, mide bozukluğuyla başlar. Sonra felç meydana gelir. Felç öldürücü olabilir. Aşısı bulunmadan önce çok tehlikeli olan bu hastalık aşının bulunmasından sonra tehlikesini kaybetmiştir.
Difteri — Sonbahar ve kış aylarında, en çok 2-8 yaş arasındaki çocuklarda görülen bir hastalıktır. Boğaz, burun ve gırtlak difterisi çeşitleri vardır. Öldürücü olabilecek derecede tehlikeli olan bu hastalık aşıyla önlenebilir. (Bak. Aşı).
Kabakulak — Çocuklarda, gençlerde hatta orta yaşlılarda görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Tipik özelliği kulak altının şişmesidir. iyi bakılmazsa tehlikeli olabilir.
KızamıkÇocukların ünlü hastalığıdır. Bulaşıcıdır. Bütün çocuklar bu hastalığa yakalanır, küçük yaştakilerde tehlikeli olabilen kızamık iyi bir bakımla geçer. Vücutta kırmızı döküntülerle kendini belli eden hastalığın mikrobu bir virüstür.
Kızamıkçık — Kızamıktan daha az görülen bulaşıcı bir çocuk hastalığıdır. Bunun mikrobu da virüstür. Kızamıkçığın özelliği de kızamık gibi kırmızı döküntülerdir. Tehlikeli değildir; çabuk iyi olur.
Kızıl — Bu da kızamık ve kızamıkçık gibi, kırmızı döküntülerle kendini gösteren bulaşıcı bir çocuk hastalığıdır. Hastalık titremelerle başlar. Çok yüksek ateşle kendini gösterir. Başka tehlikeli hastalıklara yol açabileceği için vakit geçirmeden tedavi ettirmek gerekir.
Suçiçeği — Çiçek hastalığını andıran, ancak onun gibi tehlikeli olmayan bir hastalıktır. Çocuklarda, görülür. Bulaşıcıdır. Ateş ve deride döküntülerle kendini belli eder. Bu döküntüler zamanla kabuk bağlar.
Tetanos — Çocuklarda ve büyüklerde görülen, çok tehlikeli bir hastalıktır. Kirli topraklardaki yaralanmalardan bulaşır. Bu bakımdan kirli, hayvan pisliklerinin bulunduğu yerlerde oynama-mak gerekir. Böyle bir yerde insanın bir tarafı kanarsa hemen ilgililere haber verip serum yaptırmalıdır. Tetanos öldürücü olabilir. Aşısı vardır.

kaynak