Arama

Beren Saat - Tek Mesaj #5

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
16 Mart 2013       Mesaj #5
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Beren Saa
Beren Saat (doğum. 26 Şubat 1984, Ankara), iki kez Altın Kelebek Ödülü alan Türk oyuncu.

Kariyeri boyunca çeşitli rollerde izleyici karşısına çıksa da, Aşk-ı Memnu dizisindeki "Bihter Yöreoğlu Ziyagil " ve Fatmagül'ün Suçu Ne? dizisindeki "Fatmagül Ketenci Ilgaz" performanslarıyla daha geniş kitlelere ulaşmıştır. Birçok eleştirmen tarafından kendi jenerasyonundaki en etkili kadın dizi oyuncularından biri olarak gösterilmektedir. Daha çok dramatik yapımlarda yer alan oyuncu, Türk televizyonlarının en çok kazanan ve kazandıran kadın oyuncularındandır. Sosyal sorumluluk projelerine ağırlık veren Saat pek çok kampanyada da yer almıştır.

Yaşam öyküsü
26 Şubat 1984'te Ankara, Türkiye'de doğdu. Sporla uğraşan bir aileden gelen Saat'in, bir abisi vardır. İlkokul, Lise ve Üniversite eğitimini Ankara'da almıştır. TED Ankara Koleji mezunu olan Beren Saat, Başkent Üniversitesi'nde işletme konusunda ihtisas yaparken arkadaşlarının desteğiyle, Türkiye'nin Yıldızları adlı oyuncu yetiştirip hafta sonu performanslarını değerlendiren yarışma programına katılmıştır. Yarışmada beğeni toplamayı başararak 2. olmuştur. Yarışma programının ekibinde bulunan Tomris Giritlioğlu'nun kardeşi, ona Beren Saat'ten söz edince, oyunculuk kariyeri bu şekilde başlamıştır ve televizyon dizilerinin aranan yüzlerinden biri haline gelmiştir.

Kariyeri
2004'te, Nazif Tunç ve Ümit Efekan'ın birlikte yönettikleri Aşkımızda Ölüm Var isimli yapımda Ece Uslu'nun canlandırdığı Pervin karakterinin kardeşi, Nermin'i oynamıştır.
2005'te, ilk başrolünü, Cemal Şan'ın yönettiği, Tomris Giritlioğlu'nun hazırladığı Aşka Sürgün dizisinde Mahsun Kırmızıgül ve birçok usta oyuncu ile paylaşmıştır. Doğulu bir kız olan Zilan'ı oynamıştır. İki sezon boyunca devam eden dizinin ardından 2006 yılına gelindiğinde yine bir Tomris Giritlioğlu projesinde yer almıştır. Hatırla Sevgili isimli, Faruk Teber ve Ümmü Burhan'ın yönettikleri bu yapımda Cansel Elçin ve Okan Yalabık'la oynamıştır. Saat'in Yasemin karakterini canlandırdığı, 1950-1970 yıllarının anlatıldığı dönem dizisi, yayınlandığı yıllarda ilgiyle izlenmiştir. Beren Saat bu dizi ile birlikte kendini göstermiş ve hayran kazanmaya başlamıştır.

Ardından 2008 yılında, ona bugün ki popülerliğini kazandıracak olan, Halid Ziya Uşaklıgil´in aynı adlı eserinden uyarlanan, Hilal Saral'ın yönettiği Aşk-ı Memnu dizisinde Kıvanç Tatlıtuğ, Selçuk Yöntem, Hazal Kaya ve Nebahat Çehre ile oynamıştır. Bu zengin kadrolu dizide canlandırdığı Bihter karakterinin Kıvanç Tatlıtuğ'un canlandırdığı eşinin yeğeni Behlül karakteri ile yasak aşk yaşaması büyük ilgi görmüştür. Dizi yoğun tepkiler alsa da, Türk televizyon tarihinin en çok izlenen yapımlarından biri haline gelmiştir. Beren Saat özellikle dizinin "Veda" bölümündeki performansıyla eleştirmenlerden tam not almıştır. Aşk-ı Memnu'daki rolü ile popülerliğini arttıran Saat, Bir röportajında canlandırdığı Bihter karakteriyle ilgili :
''Senaristlerin diyaloglar dışında Bihter’in ruh haliyle ilgili yazdıkları bana çok şey öğretti''
demiştir. Dizideki rolüyle iki Altın Kelebek sahibi olan Beren Saat, bu ödülü iki yıl üst üste kazanan ilk ve tek oyuncudur.

İlk sinema filmi deneyimi Güz Sancısı, Tomris Giritlioğlu'nun yönettiği bir dönem filmidir. 2009 yılında vizyona giren bu yapımda Murat Yıldırım, Okan Yalabık ve Belçim Bilgin'le birlikte oynamış ve Rum hayat kadını Elena'yı canlandırmıştır. Aşk-ı Memnu dizisi devam ederken senaryosunu Mahsun Kırmızıgül'ün yazdığı, Serdar Akar'ın Gecenin Kanatları filminde Murat Ünalmış, Erkan Petekkaya ve Yavuz Bingöl'le başrolü paylaşmıştır. Filmde Gece rölünü üstlenmiştir. Yine 2010'da dünyanın en çok hasılat getiren yapımlarından biri olan Oyuncak Hikâyesi 3 fiminde Barbie karakterini Türkçe seslendirmiştir.

2010 eylül ayında Vedat Türkali'nin 1986 yapımı film senaryosundan günümüze uyarlanan yönetmenliğini Hilal Saral'ın üstlendiği, senaryosunu Ece Yörenç ve Melek Gençoğlu'nun yazdığı, Fatmagül'ün Suçu Ne? dizisinin başrolü olan Fatmagül karakterini canlandırmıştır. Saat dizide Türkiye'nin Yıldızları yarışmasından arkadaşı Engin Akyürek'le başrolü paylaşmıştır. Aynı yapımda Sumru Yavrucuk, Musa Uzunlar, Serdar Gökhan, Deniz Türkali gibi usta oyuncularla çalışmıştır. Dramatik tecavüz sahnesiyle çok konuşulan dizi reyting rekorları kırmıştır. Dizideki rolüyle Antalya Televizyon Ödülleri'nde En İyi Drama Kadın Oyuncu dalında aday gösterilmiştir.
2012'nin sonlarında, İranlı Bahman Gobadi'nin yönettiği Gergedan Mevsimi filminde Monica Bellucci'nin kızı Buse karakterini canlandırmıştır. Yılmaz Erdoğan, Caner Cindoruk, Belçim Bilgin, gibi Türk oyuncuların yanı sıra Behruz Vüsuki ve Arash gibi İranlı oyuncularla birlikte oynamıştır. Filmin ilk gösterimi Toronto Film Festivali'nde gerçekleşmiştir. Aynı yıl Brave isimli animasyon filminde Merida karakterini Türkçe seslendirmiştir.

Saat, ünlü Amerikan dizisi Revenge'in Türkiye uyarlamasında oynamayı kabul etmiştir. Rolü için karate dersleri almıştır. Ocak 2013'ten itibaren Kanal D ekranlarında İntikam adıyla yayınlanacak dizide Yağmur karakterini canlandıracaktır. Rexona ve Patos gibi dünyaca ünlü markaların 2010 ve 2011 yıllarında reklam yüzü olmuştur. Yer aldığı yapımlar ve kendisi yurt dışında büyük ilgi görmüş, hayran kazanmıştır. Türk dizilerinin dünya çapında ilgi görmesinde rol oynayan isimlerdendir.

2013 yılında yeni dizisi "İntikam" başlamıştır. Dizide "Yağmur" karakteriyle başrolde yer almaktadır. İntikam, "Revenge" dizisinden uyarlanmıştır
Son düzenleyen Safi; 19 Nisan 2016 20:47
🌘 🚀