Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Mart 2013       Mesaj #38
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

İSTANBULUN KÜLTÜREL ÖZELLİKLERİ HAKKINDA KISA BİLGİ VE BİRKAÇ RESİM BULABİLİRMİSİNİZ ACİLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL

Tabıkı ;;;;;;;;;, İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri Projesi kapsamındaki İstanbul arkeolojisine ilişkin envanter çalışması, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Bilimler Akademisi ve 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın ortak destekleri ile gerçekleşmiştir. İstanbul’daki kazılarla ortaya çıkan arkeolojik kültür varlıkları kuşkusuz 2010 yılıyla sınırlı kısa bir çalışma içinde ele alınmanın çok ötesinde bir zenginliğe sahiptir. İstanbul Arkeoloji Müzeleri yıllardır kentte gerçekleşen kazıların sürecini yürütmektedir ve müzenin arşivinde bu çalışmaların değerli bilgileri korunmaktadır. 2010 yılı içinde hazırlanan envanter çalışması bu arşivin içeriğine dayanmaktadır.
Bilgilerin derlenmesi, bunların fişlere aktarılması ve kullanılır halde sunulmasıyla ilgili süreç ve tüm çalışmanın temel hedefine ilişkin kurgulama Prof. Dr. Mehmet Özdoğan’ın yön vermesiyle ilerlemiştir. Arşiv dosyalarının incelenmesi ve değerlendirilmesi ile müze dahilinde gerçekleşen tüm çalışmalar İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan’ın denetiminde yürütülmüştür. Arkeoloji Grubu Prof. Dr. Turgut Saner’in başkanlığında, arkeolog ve mimarlardan oluşan bir ekibin katkılarıyla çalışmıştır. Çisem Çağlayan, Batu Bayülgen ve Müge Arseven, çalışmaları özellikle yaz aylarından itibaren hız vererek sürdürmüş ve tamamlamıştır.
Çalışma boyunca müze arşivinden sağlanan yaklaşık 4000 dosya taranmıştır. Bu dosyalar 2010 ile 1970 yılı arasındaki 40 yıllık süreye aittir ve müzenin şehir bütününde yürüttüğü temel inşaatları, ihbar ve kurtarma kazıları niteliğindeki etkinlikleri kapsamaktadır. Taranan dosyaların içinden, taşınmaz mimari nesne olarak nitelikli içerik barındıran toplam (yaklaşık) 450 örnek tespit edilmiş ve envanter fişlerine işlenmiştir. Birçok durumda, dosyada yer alan tanımlama ve tarihlendirmeye ilişkin rapor bilgileri fişlerde de kullanılmıştır. Kazılarda bulunan taşınabilir küçük eserler çalışmaya dahil edilmemiş, ilgili dosyada belirtildiği oranda kendi bağlamı içinde fişe bir liste halinde eklenmiştir.
Az miktarda yakın tarihlere ait kalıntı da envantere dahil edilmiştir; ancak ağırlık Osmanlı döneminin çeşitli evrelerinde ve İstanbul’un arkeolojik birikiminden bekleneceği gibi doğal olarak Roma ve özellikle Bizans dönemlerindedir. Msn Happy Mua muaa Msn Grin