Arama

Ahmet Arif - Tek Mesaj #1

Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
13 Kasım 2006       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
Ad:  ahmet_arif.JPG
Gösterim: 2472
Boyut:  41.8 KB

Ahmed Arif


(d. 21 Nisan 1927, Diyarbakır - ö. 2 Haziran 1991, Ankara)
Hasretinden Prangalar Eskittim (1968) adlı tek şiir kitabıyla büyük okur kitlelerine ulaşan Türk şair.

Ortaöğrenimini Diyarbakır’ da yaptı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde felsefe öğrencisiyken siyasal eylemlerinden ötürü tutuklanınca (1950) yüksek öğrenimi yarıda kaldı. Daha sonra 1952’de, aynı nedenlerle iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezaevinden çıktıktan sonra Ankara’ya yerleşti; bir süre plan kopya teknisyeni olarak çalıştı. Yaşamını, yazarlığının yanı sıra Ankara gazetelerinde düzeltmenlik, teknik sekreterlik gibi işler yaparak kazandı. Gazetecilikten emekli oldu.

İlk şiiri Millet dergisinde çıkan Ahmed Arif, asıl sanatını ve kişiliğini 1948-54 arasında Yeryüzü, Beraber, Seçilmiş Hikâyeler, Yeni Ufuklar, Kaynak dergilerinde yayımladığı şiirlerle ortaya koydu. Ardından uzun bir suskunluk dönemine girdi. Ama Hasretinden Prangalar Eskittim yayımlandıktan sonra uyandırdığı ilgi çok büyük oldu; kitap 12 yılda 18 baskı yaptı.

Orhan Veli şiirinin etkisini sürdürdüğü bir dönemde şiire başlayan Ahmed Arif, Nâzım Hikmet’in açtığı yolda yürüdü. Ondan aldığı şiirselliği, bir Anadolu duyarlığı özlemiyle genişletti. Pir Sultan Abdal’ı, Urfalı Nazif’i Köroğlu’na, Şeyh Bedreddin’e götürdü. Yaşı olmayan bir doğayı, türkülerle insancıllaşmış bir yiğitlik tavrını evrenselleştirdi. Şiiri çoğunlukla türkülere dayanır gibi görünse de, halk kaynağının olanaklarını türkülerin ötesinde aradı.

Ahmed Arifin şiirinde ritmin büyük rolü vardır; ama onda ritim sese değil söze dayandığından daha derinlere inerek büyük bir lirizmin kaynağı olur. Ahmed Arif Doğu Anadolu insan malzemesini bu lirizmin içinde yoğurarak, gerçekçi şiirdeki didaktik öğe tehlikesini silmiş, özellikle imge konusunda yaptığı sıçrama ile genç şairlere örnek olmuştur. Ayrıca dergi ve gazetelerde yayımladığı düzyazılarıyla da, Türk edebiyatında 1950 kuşağı olarak anılan şair ve yazarların büyük bir bölümünü etkilemiştir.

Ahmed Arifin birçok şiiri bestelenmiş, çeşitli müzik anlayışlarınca değerlendirilmiştir.

Kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 27 Aralık 2016 19:45
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....