Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Mart 2013       Mesaj #108
Avatarı yok
Yasaklı
Astronotların Gözünden “Kuşbakışı Etkisi”
Astronotlar, Dünya’yı uzaydan gördükten sonra düşüncelerini değiştiren “Kuşbakışı Etkisi”ni anlattı. Planetart Collective tarafından “Kuşbakışı” (Overview) adıyla gösterime giren kısa belgesel Dünya’yı uzaktan gördüklerinde hissettiklerini açıklayan astronotlarla yapılan harika röportajlar içeriyor.Bu eşi benzeri olmayan bir şey ve bakış açınızı tamamen değiştiriyor. 1987 yılında ilk defa yazar Frank White tarafından açıklanan “Kuşbakışı Etkisi”, Dünya’da yaşıyor olduğumuzun bir anda farkına varmamız anlamına gelir. Bu deneyim insanın Dünya’ya ve Dünya’da yaşayan canlılara olan bakış açısını değiştirir ve aniden huşu duyar, Dünya'yı “müşterek bir yuva” olarak görmeye başlarız.

Uzay Mekiği Astronotu Jeff Hoffman: “O kadar uzak bir mesafeden Dünya’yı bir gezegen olarak görüyorsunuz. Güneş'i bir yıldız olarak görüyorsunuz- bizler normalde Güneş'i mavi bir gökyüzünde görüyoruz ancak oradan bakınca Güneş simsiyah bir gökyüzünde. Evet, güneşi kozmik bir perspektiften görüyorsunuz.”

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)/ Uzay Mekiği Astronotu Nicole Stott: “Evet, Dünya’ya bir şekilde bağlıyız. Yani orası bizim evimiz. Geri dönüp de, az da olsa, insan nasıl değişmez anlamıyorum. Hemen göze çarpmayan bir değişiklik olabilir bu. Uzaydan döndüklerinde insanların genel hal ve tavırlarında bir fark görürsünüz. Bence, genel olarak bu, gezegenimizin görünüşü, hatıralarda yüceltilmiş. Basite indirgeyemezsiniz.”

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)/ Uzay Mekiği Astronotu Ron Garan: “Uzaydan Dünya’ya baktığımızda bu muhteşem, tarif edilemez güzellikte olan gezegeni görürüz. Yaşayan, nefes alan bir organizma gibidir. Ama aynı zamanda inanılmaz derecede kırgın ve hassas durur. … Uzaya gitmiş olan herkes aynı şeyi söyler çünkü gerçekten çok çarpıcı bir görüntüdür ve bu incecik tabakanın varlığını hissetmek ve o incecik tabakanın Dünya’da yaşayan her canlıyı ölümden koruduğunu görmek oldukça ürkütücüdür: uzayın o haşin gücünden.”

Kaynak: Busıness Insıder (03 Ocak 2013,05:07)
Son düzenleyen Safi; 4 Ekim 2017 01:27