Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Nisan 2013       Mesaj #18
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Milli Ahlak ile Milli Birlik arasındaki ilişki nedir ? hakkında kısa yazı özeti

Milli Ahlak Nedir ? Bir toplulukta yaşayan fertlerin ve grupların hayatını düzene koyan yaygın, genel davranış kurallarıdır. Milli terbiye milli ahlakı oluşturmak ve kazandırmak için yapılan milli eğitim ve öğretim faaliyetleri demektir. Kendimize özgü örf ve adetlerimiz, ahlak ve terbiye anlayışlarımız bizi diğer milletlerden ayıran özelliklerimizdir. Bu özelliklere uygun hareket etmek birlik ve beraberliğimizi korur. Her milletin kendisine mahsus örf ve adetleri, kendine göre milli özellikleri vardır. Hiçbir millet aynen diğer bir milletin taklitçisi olmamalıdır. Çünkü böyle bir millet ne taklit ettiği milletin aynısı olabilir ne de kendi milliyeti içinde kalabilir.
Milli Birlik Nedir ? Milletin bütün olması, bu bütünlük içinde ayırıcı ve bölücü unsurlara asla yer verilmemesi demektir. Türk milletinin en değerli varlığı budur. Türk milletinin yaşaması, yücelmesi, gelişmesi, kalkınması söz konusu ettiğimiz bu milli birliğe bağlıdır. Milli birliği sağladığımız ölçüde Türk milleti sonsuza kadar devam edecektir. Milli birliğin sağlanmasında milletin ortak kültüre sahip olması, ortak ahlaka sahip olması, ortak duyguya sahip olması; bunları sezgisi ve akıl gücüyle hareket edilmesi önemlidir.
Milli Ahlak ile Milli Birlik arasındaki ilişki nedir ?
“Milli ahlaka uygun hareket etmek, milli birliği sağlar”
Milli birlik, adı üzerinde, milleti birlik içerisinde güven ve huzurla yaşayabilmesi birbirini kenetlenmesidir. Bunun olabilmesi için de milli ahlaka uygun hareket etmek gerekir. Tıpkı Atatürk’ün de belirttiği gibi “Hiçbir millet yoktur ki ahlak esaslarına dayanmadan ilerlesin.”
Herhangi bir konuda vatanımızın refahı, mutluluğu, güvenliği söz konusu ise bizlerin bu durumda kendi menfaatlerimizi düşünmemiz gerekir. Bu esas milli ahlakımızın temelidir. Bu esasa uyduğumuz takdirde milli birliğimizin sağlanmaması için hiç bir gerekçe yoktur.