FUZULİ KİMDİR ?
16. y.y'da yaşamış yanlızca Azeri Edebiyatının en büyük şairi değil Türk Edebiyatının en bilinen şairleri arasında gelen Fuzuli'nin asıl adı Mehmettir.Doğum tarihi bilinmemekte doğduğu yerin ise Kerbela olduğu tahmin edilmektedir.Fazla bir öğrenim yapıp yapmadığıni bilmiyoruz lakin kendi kendini yetiştirmiştir.Bütün ömrünü Kerbela-Necef-Bağdat üçgeninde geçirmiştir.Fuzuli ömrü boyunca geçim sıkıntısı çekmiş bu sebeple Anadolu şairlerine onların gördüğü saygı ve rahatlığa imrenmiş, vatanını bırakıp İstanbul'a gitmeyi düşünmüştür.Şii mezhebinden olan Fuzuli Kerbela'da vefat etmiştir.
MAHLASI
Fuzuli boş ve gereksiz anlamına gelen mahlasını niçin aldığını Farsça Divanının ön sözünde şöyle açıklamıştır ; ''Önceleri başka mahlaslarda şiirler yazdım ama çok taklit edildim o yüzden iyi bir anlama gelmeyen bir mahlası seçip taklit edilmemenin yollarını aradım.''
EDEBİ KİŞİLİĞİ
**Fuzuli şiir yazmak için bir insanın ilim sahibi olması gerektiğini söyler.
**Fuzuli cahilliği asla bağışlamaz ve cahil şairlere veryansız eder.
**Fuzuli hemen hemen hiçbir şairin etkisi altında kalmamış, kendine özgü (Nev-i Şahsına Münhasır) aynı zamanda üstün yetenekli bir şairdir.
**Fuzuli herşeyden önce bir aşk şairidir.Şiirlerindeki maddi aşk zamanla ilahi aşka dönüşür.
**Fuzuli'nin sevgilisi etten,kemikten olan bir şahıs değil soyut ve tasavvufi aşktır.
**Fuzuli bir ızdırap şairidir.Acı,üzüntü,ayrılık,dert,keder,karamsarlık hep ön plandadır.Ama Fuzuli bunlardan yakınmaz.Sadece kötü talihinden,bahtsızlığından yakınır.
**Mazmun bulmak ve kullanmaktaki ustalığı diğer önemli özelliğidir.
**Fuzuli'nin şiirleri içten ve samimidir.Aşkını ve heyecanını hemen hissettirir.
ESERLERİ:
Fuzuli üç dilde eser vermiştir.
Türkçe:Türkçe Divan,Leyla İle Mecnun,Beng-ü Badem,Tercüme-i Hadikatüs Erba , Sahbetül , Esmar ve Mektuplar
Farsça:Farsça Divan
Arapça:Arapça Divan