Arama


DRY123 - avatarı
DRY123
Ziyaretçi
16 Mayıs 2013       Mesaj #3
DRY123 - avatarı
Ziyaretçi
Mantarların birçok çeşidi vardır. Ağaç altlarında gördüklerimiz şapkalı mantarlardır. Sebze ve meyvelerde çok sık rastladığımız küf de bir mantar türüdür.

Nerelerde Yaşar?
Mantarlar nemli yerlerde, çoğunlukla ormanlarda, çeşitli yiyeceklerin (ekmek gibi), meyve ve sebzelerin üzerinde yaşar.

Bitkilerden Ayrılan Özellikleri
Mantarlar bitki değildir. Kendi besinlerini kendileri yapamazlar. Fotosentez yapma özelliğine sahip değillerdir.

Mantarların Türleri
Şapkalı mantar:
Ormanlarda, bahçelerde bulunur. Sap ve şapka olmak üzere iki kısımdan oluşur. İnce, ipliksi bir yapıya sahiptir. Sapın toprakla birleştiği yerden besinleri alır. Küf Mantarları: Uzun süre açıkta bırakılan yiyecekler üzerinde hızla çoğalarak bir örtü oluştururlar. Küflü yiyeceklerin tadı ve kokusu değişir. Bu yiyecekleri yememeliyiz. Peynir küfünden penisilin adı verilen ilaç yapılır.

Maya Mantarları:
Hamurun mayalanması ve peynir yapımında rol oynayan mantarlardır. Bir miktar hamur mayasını ılık su ve şekerle karıştırdığımızda maya kabarmaya başlar. Çünkü şekeri besin olarak kullanan mantarlar hızla çoğalır. Bu sırada gaz kabarcıkları çıkar. Maya mantarları uygun sıcaklık ve besin olan ortamlarda canlılık özelliği gösteri. Maya kuru iken yaşamsal faaliyetlerini sürdüremez.

Hastalık Yapan Mantarlar:
Bebeklerin ağzında pamukçuk denilen hastalığın nedeni bir mantardır.El ve ayaklarda kaşıntı ile başlayıp çatlaklara ve kanamalara neden olan mantar hastalığına mantarlar sebep olur. Saçkıran hastalığında da mantarlar rol oynar.

YARARLARI VE ZARARLARI:
Yararlı Mantarlar
Şapkalı mantarlar E vitamini açısından zengindir. Besin olarak kullanılır. Ekmek ve pasta yapılırken hamurun mayalanmasını sağlar. Peynir yapımında kullanılır. Peynir küfünden penisilin denilen antibiyotik elde edilir.

Zararlı Mantarlar

Bazı şapkalı mantarlar insanların zehirlenmesine neden olur. El ve ayaklarda kaşıntıya, saçkıran ve pamukçuk hastalıklarına neden olur. Yiyeceklerin küflenmesine neden olur. Buğday, mısır, asma gibi bitkilerde hastalıklara neden olur.

Not: İnsanlar gerekli besin (gübre) ve nemi sağlayarak şapkalı mantar üretirler. Bunlara kültür mantarı denir. Son yıllarda ülkemizde kültür mantarı üretiminde büyük bir artış vardır.
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2016 05:12