Arama

THK - Türk Hava Kurumu - Tek Mesaj #1

kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
15 Kasım 2006       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı

Türk Hava Kurumu (THK)

Ad:  Türk Hava Kurumu.JPG
Gösterim: 1395
Boyut:  42.0 KB

Türkiye’de havacılığı geliştirmek amacıyla 16 Şubat 1925’te kurulan kamuya yararlı dernek.

Tüm havacılık çalışmaları 1 Mayıs 1935’te açılan Türkkuşu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Merkezi Ankara’da olan THK’nın başlıca amaçları Türk gençliğine havacılığın sivil ve askeri alanlardaki önemini anlatmak, askeri ve sivil havacılığa destek ve yardımcı olmak, Türkiye’de sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak, bu doğrultuda gerekli gereçleri sağlamak, yurtiçi ve yurtdışı yakın mesafelerde hava taşımacılığı yapmak, taşımacılık alanında hem bağımsız olarak, hem de başka kuruluşlarla ortak çalışmalar yürütmek, Türkiye çapında bir uçak ve helikopter filosu kurmak, yeterli teknolojik birikim ve parasal kaynak sağlandığında uçak, planör, paraşüt vb hava araçları üretmektir.

Kurum bu amaçlar doğrultusunda, ekonomik alanda verimli her türlü ticari etkinliğe katılmak, gerekli görülen yerlerde hava sporu ve eğitim tesisleri kurmak , sportif ve turistik havacılığın gelişmesiyle ilgili kuruluşları federatif, ulusal bir örgüt çatısı altında birleştirmek, sportif havacılık gösterilerini ve uluslararası yarışmaları özendirmek ve düzenlemek, 1929 yılında üye olduğu Uluslararası Havacılık Federasyonu’nda (FAI) Türkiye’yi temsil etmek, motorlu uçak ve planör pilotu, paraşütçü, modelci ve makinist olarak yetiştirdiği ve uzman yaptığı personele FAI ve THK’ya ait lisans, diploma ve bröveleri vermek, yurt düzeyinde kurulacak ve THK tarafından onaylanacak hava kulüplerini ve Türkiye havacılık kulüplerini denetlemekle görevlidir. 1993’te Turizm Bakanlığı ile yapılan bir protokolle Türkiye denizlerinin kirletilmesini de THK havadan denetlemektedir.

Türkkuşu Genel Müdürlüğü’yle Eskişehir’deki İnönü Eğitim Merkezi THK’ya bağlıdır. Temmuz 1993 verilerine göre 74 il ve 468 ilçede toplam 542 şubesi olan THK, Uçan Türk atfıyla aylık bir dergi yayımlamaktadır.

Kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Baturalp; 1 Ocak 2017 00:05 Sebep: Düzenlendi.