Arama

Köşe Yazısı ve Makaleler - Tek Mesaj #174

Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
16 Kasım 2006       Mesaj #174
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
Masonları youtube korkusu sardı




Yüzyıllardır gizlilik geleneğini bozmayan masonlar, son günlerde ilginç bir tartışma yaşıyor. Teknolojiden yararlanarak localar arasında canlı yayın sistemi kuran örgüt, 'gözetlenme' endişesine kapıldı.

Farklı illerdeki localarla ortak tören yapılması, 'hacker' korkusunu da beraberinde getirdi. Türkiye Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın dergisi Tesviye, son sayısında bu konuyu işledi. Sadece masonlara dağıtılan dergi, Ankara, İstanbul ve İzmir'deki dört locanın video konferans yöntemiyle tören yapmasını 'Masonluk ve gelişen iletişim teknolojileri' başlığıyla duyurdu. Örgütün ilk kez kullandığı yöntem 'biraderler'e müjde olarak aktarıldı. Ancak, 'görüntülerin ele geçirilmesi' korkusuna da özel bir bölüm ayrıldı. Yazısında bu konuyu işleyen Üçnur Locası'ndan Hakkı Büyükçivitçioğlu, teknolojinin güvenli bir ortam olmadığını vurguladı. Gazeteci Büyükçivitçioğlu, şu uyarılarda bulundu: "Çalışmalarımız bir gün kanalların birinde ya da bir internet sitesinde yayınlanabilir. Çünkü bu sefer kapıya 'düzensiz' vuran olmayacak, hatta biri bizi gözetlerken ruhumuz bile duymayacak. Hacker'ların hedefi olmama adına bazı tedbirleri baştan düşünmek zorundayız."

Kendisi de bir medya mensubu olan Üçnur Locası'ndan Hakkı Büyükçivitçioğlu, bu endişeyi giderecek önlemler üzerinde çalışılmasını istedi. Adını gizli tutan bir loca başkanı, "Bu online sistemin denemesi yapıldı. Fakat yaygınlaştırılması yönünde henüz talimat gelmedi. Sanırım önümüzdeki aylarda yaygınlaştırılacak." diyor. Canlı yayın sayesinde hizmet içi eğitim anlamında konferans, seminer ve diğer eğitim çalışmalarının farklı illerdeki localara ulaştırılacağını aktarıyor. Fakat çalışmanın sadece bunlarla sınırlı kalmayacağını, 'mahrem' bazı özel çalışmaların da online olarak diğer vadilerdeki (illerdeki) biraderlere ulaştırılacağını bildiriyor. Bu tür çalışmaların dışarıya sızmasının çok tehlikeli olabileceğini ifade ederek, "Eğer dışarı sızarsa iyi olmaz. Böyle bir kaygının olduğu muhakkak. Gerekli tedbirlerin alınacağı belirtildi." vurgusunu yapıyor.

Masonlarda, 'gizlilik' en önemli unsurlardan biri. 33 dereceden oluşan masonlukta, her bir derece için farklı 'sır'lar veriliyor. Bir üst dereceye yükselme törenlerinde bu sırlar, mason biraderlere öğretiliyor. Her mason, sahip olduğu sırlara sadık kalmak için sadakat yemini ediyor. Sırların önemi her bir derecede daha da yükseldiği için sadakatsizlik durumunda verilen cezalar da giderek artıyor. Sırları ifşa eden bir çırak (birinci derece), dilinin kesilmesine razı olurken, kalfa (ikinci derece), yüreğinin göğüs kafesinden çıkarılmasını, üstad mason da bağırsaklarının çıkarılıp yakılmasını kabul etmek mecburiyetinde. Daha üst 'felsefi derece'lere (3. dereceden yukarıdakiler) mensup olanlar ise bunların yanı sıra kafatasının parçalanmasını kabul eder.

Masonluk sırları daha önce de yayınlanmıştı

1997 yılında ilk defa mason mabetlerindeki gizli çekimler Kanal 7 televizyonunda yayınlanmıştı. Gizli kamera görüntülerinin birisinde, yalnızca 33. dereceden masonların katılabildiği bir 'şeytana tapma ayini' vardı. Mabette, şeytana tapanların dinlediği bir müzik çalıyor, beyaz giysili, kılıçlı masonlar altı köşeli yıldız önünde kesilen bir keçinin kanını tasa dolduruyordu. Keçinin kafası bir çubuğa geçirilerek yakılıyor ve ayini yöneten büyük üstad, keçinin kanını içiyor, İbranice dualar okuyordu. Diğer görüntülerde ise iki kişinin masonluğa kabul töreni yer alıyordu.

Haber: Ahmet Dönmez