Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
02:24, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Çarşamba, 08 Mayıs 2024 - 02:24
Arama
MaviKaranlık Forum
Zencefil (Zingiber officinale)
-
Tek Mesaj #3
AndThe_BlackSky
VIP
VIP Üye
4 Haziran 2013
Mesaj
#3
VIP
VIP Üye
Zencefil
Zingiber officinale. Zencefilgillerden sıcak bölgelerde yetişen, güzel kokulu bir bitki. Bir metre kadar boyu olan, kamış görünüşünde, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Yaprakları mızrak biçiminde, sivri uçlu ve tarçın kokuludur. Çiçekleri toplu ve sarı renklidir. Ana vatanı Güney Asya olmakla beraber birçok tropikal ülkede (Hindistan, Çin, Güney Asya Adaları, Meksika, Batı Afrika) tarımı yapılır. Kökleri 7-15 cm uzunluk ve 1-1,5 cm kalınlıkta, dallı, yassı ve esmer gri renkli parçalardır. Bitkinin kokulu köksapları kurutularak toz durumuna getirilmesiyle baharat elde edilir. Kokusu kuvvetli ve hoş, tadıysa batıcıdır. Köksaplardan hekimlikte kullanılan bir tür yağ da çıkarılır. Ayrıca taze köksaplar pişirilerek yenir. Daha çok şerbet, meşrubat ve likör yapımında kullanılır.Uzakdoğu ülkelerinde çay, kahve, ıhlamur gibi içeceklere de zencefil katılır. İçeriğindeki acı maddeler mide bulantısı ve kusmaya karşı etken maddelerdir.
Zencefil “beyaz” ve “esmer” olarak iki türlüdür. Köksaplar kurutulurken kabuklarından ayıklanmazsa elde edilen zencefil esmer, kabuğu ayıklanan saplardan elde edilen zencefil de beyaz olur.
Kaynak
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Cevapla
Kapat
Saat: 02:24
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...