Arama


plum - avatarı
plum
Ziyaretçi
6 Haziran 2013       Mesaj #9
plum - avatarı
Ziyaretçi
Sinir sıkışması nedir,nasıl tedavi edilir?
Sinir sıkışması, sinirlerin kemik, kıkırdak, kas ve tendon gibi dokular tarafından aşırı baskı altına alınması sonucu oluşan bir sinir hastalığı. Basınç sonucu sıkışan sinirler ağrı, uyuşma ve karıncalanma gibi etkiler yaratabilir. Vücudun her bölgesinde oluşabilen sinir sıkışması, fıtık ve siyatik ağrılarına da neden olabilir. Ayrıca el ve bileklerde uyuşma, karıncalanma ve ağrının da nedeni olabilir. Ancak endişelenmeyin. Çünkü çoğu durumda bu sağlık sorunu 1 - 2 hafta içerisinde tedavi edilebilir. Ancak bazı durumlarda ne yazık ki cerrahi müdahale de gerekebilir.

Sinir sıkışmasının nedenleri ne?
Sinir sıkışmasının asıl nedeni sinirler çevresindeki dokuların sinirlere aşırı baskı uygulamasıdır. Bu durum bazen disk kayması, bel fıtığı gibi nedenlerle oluşurken, bazen de karpal tünel sendromu gibi nedenlerle ortaya çıkar. Sinir sıkışmasının bir diğer önemli nedeni de yaralanmalar ve travmalardır. Bunun dışında sinir sıkışmasına neden olan durumlarsa şöyle sıralanabilir:
• Obezite
• Duruş ve oturma bozuklukları
• Sürekli tekrarlanan eylemler
• Stres
• Bazı spor aktiviteleri
• Osteoartrit
Sinirlere uygulanan aşırı basınç sinirlerde iltihaplanmaya yol açarak fonksiyon kaybına neden olabilir. Kısa süreli sinir sıkışmaları genellikle kalıcı zarar vermez. Ancak uzun vadeli, kronik sinir sıkışmaları ciddi yan etkiler gösterebilir.

Sinir sıkışması belirtileri neler?
Sinir sıkışmasının belirtileri şunlardır:
• Sorunlu bölgede uyuşukluk ve duyu kaybı
• Ağrı (Sinir sıkışması omurilikteki bir sorundan kaynaklıysa öksürme ve hapşırma gibi durumlarda ağrı artabilir)
• Karıncalanma ve iğne batması hissi
• Kaslarda güçsüzlük ve seğirme
• El ve ayaklarda hareket güçlüğü

Sinir sıkışması kimlerde görülebilir?
Sinir sıkışması herkesin başına gelebilen bir sorun. Ancak risk faktörlerini arttıran bazı etkenler de yok değil. Bunlar:

Postür (duruş bozukluğu). Kötü duruş omurga ve sinirlere daha fazla basınç yüklenmesine neden olur. Bu nedenle postür sinir sıkışması riskini arttırır.

Cinsiyet. Kadınlarda sinir sıkışmasının en büyük nedenlerinden biri olan karpal tünel sendromu erkeklere oranla 3 kat daha fazla gelişir. Dolayısıyla sinir sıkışması ihtimali de kadınlarda erkeklere oranla çok daha yüksektir.

Kemik mahmuzları. Kemiklerin kenarlarında kemik uzantıları oluşmasına kemik mahmuzları denir. Travmalar ve osteoartrit gibi kemik sağlığını etkileyen durumlar sonucu oluşabilirler. Sonrasında da sinirlerdeki baskıyı arttırarak sinir sıkışmasını tetikleyebilirler. Bu nedenle kemik mahmuzlarıyla başınız beladaysa sinir sıkışması da kapınızı çalmak üzere olabilir.

Romatoid artrit. Romatoid artritin neden olduğu iltihaplar sinir sıkışmasını tetikler. Bu nedenle bu tür sorunlar çekenlerin sinir sıkışması yaşama riski de görece fazladır.
Uzun süre aynı hareketi yapmak. Özellikle bazı işler nedeniyle uzun süre aynı hareketi tekrarlamak zorunda kalanlarda pek çok sinir, eklem ve kas sorunları ortaya çıkar. Bunlardan biri de sinir sıkışması.

Obezite. Obezite sağlığı olduğu gibi tehdit eden bir sağlık sorunu. Kalp sorunları, organ yetmezlikleri, eklem ve kemik hastalıkları bunlardan yalnızca birkaçı. Ancak obezitenin derdi tasası bunlarla sınırlı kalmıyor. Vücudu büyük bir ağırlığın altına alarak kasların ve kemiklerin sinirleri sıkıştırmasına neden oluyor. Bu nedenle obezite sorunu çekenlerin sinir sıkışmasıyla tanışması çok uzun sürmüyor.

Hamilelik. Hamilelik de vücudun hem kilo almasına, hem de ödem tutmasına neden. Bunlar da tıpkı obezitedeki gibi kasların, kemiklerin ciddi ağırlık altında kalmasına ve sinirleri sıkıştırmasına neden. Yani kısaca hamile kadınların sorun listesine sinir sıkışmasının da eklenmesi çok şaşırtıcı değil.

Genetik yatkınlık. Bazı kişilerin ailesinde sinir sıkışması yaygın görülen bir sorun olabilir. Bunun nedeni genetik yatkınlıkları. Genlerimiz yaşadığımız pek çok sağlık sorununda kilit önem taşıyor. Bu nedenle ailesinde sinir sıkışması olan kişilerin bu sorunla yüz yüze gelmesi daha yüksek ihtimal.
Sinir sıkışması hakkında ayrıntılı bilgi ve durumunuza özel tavsiyeler için uzman doktorlarımıza danışabilirsiniz.
Son düzenleyen Safi; 17 Ekim 2016 18:54