Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
07:40, 2 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cumartesi, 06 Aralık 2025 - 07:43
Arama
MaviKaranlık Forum
Henry Morton Stanley
-
Tek Mesaj #2
Efulim
VIP
VIP Üye
7 Haziran 2013
VIP
VIP Üye
Henry Morton Stanley
(
1841 Denbigh/Galler-1904 Londra
)
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
İngiliz kâşif. Annesi tarafından terk edildi. Çocukluğu bir düşkünlerevinde geçti. Buradan kaçarak 1859'da ABD'ye gitti ve kendisine adını veren Henry Morton Stanley tarafından evlât edinildi. Onun ölümünden sonra 1861-1862'de Güneyliler safında savaştı. Kuzeyliler'e tutsak düştü. Deniz Kuvvetleri'ne katıldı. Ordudan ayrıldıktan sonra New York Herald gazetesinin muhabirliğini yaptı. 1871'de gazetenin kendisini görevlendirmesi üzerine, kayıp İskoç misyoneri ve kâşifi David Livingstone'u bulmak üzere Orta Afrika'ya gitti. 1874-1877 yılları arasında Afrika'yı boydan boya geçti, Kongo Bölgesi'nin içlerini ve Kongo Irmağı'nın yatağını keşfetti. Daha sonra, bağımsız Kongo Devleti'nin kurulmasında çalıştı. 1887'de, Mısır Sudanı Valisi Mehmet Emin Paşa'yı Mehdilerin elinden kurtarmakla görevlendirilen ekibin başına getiridi. Yaşamının son yıllarında parlamento üyeliğinde bulundu (1895-1900).
Yapıtları arasında "How I Found Livingstone" (Livingstone'u Nasıl Buldum, 1872), "Through the Dark Continend" (Karanlık Kıtada, 1878) ve ölümünden sonra yayımlanan "The Exploration Diaries of H. M. Stanley" (H. M. Stanley'in Keşif Günlüğü, 1962) sayılabilir.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Bu mesajı
1
üye beğendi.
Sen sadece aynasin...
Kapat
Saat: 07:43
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve