Arama

_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
9 Haziran 2013       Mesaj #26
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi

Fatih Sultan Mehmet'in Tahta Çıkışı

Osmanlı padişahlarının yedincisi İstanbul’un fatihi olup ikinci Murat han’ın oğludur. Küçük yaşta tahsiline ve yetişmesine çok ehemmiyet verilen şehzade Mehmet devrin en mümtaz alimlerinden ilim öğrendi. Meşhur din ve fen alimi olup zahiri ve batını ilimlerde mütehassis Akşemseddin hazretleri, şehzadenin her şeyi ile bizzat ilgilenirdi. İşte Peygamber Efendimizin övgüsüne mahzar olan Büyük Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet 12 yaşına geldiğinde ilk kez tahta çıktı. “Padişah bensem emrediyorum, gelip ordunun başına geçiniz! Eğer padişah siz iseniz gelip vazifenizin başında bulununuz!..." Diyerek dehasını daha küçük yaşta göstermiştir.

İkinci kez 19 yaşında tahta çıkan Sultan Mehmet daha önceden saltanat tecrübeleri olduğu gibi babasının yanında seferlere katılmış ve çok kumandan olarak yetiştirilmişti. Fetih günü Sultan Mehmed, Topkapı’dan şehre girerek, Bizans halkının sığındığı Ayasofya’ya gitti. Orada bulunan dini liderlerden ve insanlardan bazılarının yerlere kapanmış vaziyette olduğunu görünce, onlara: “Kalkın! Ben Sultan Murat Han Oğlu Sultan Mehmed derim ki: Bu günden itibaren canınız ve hürriyetiniz teminatım altındadır.” Demiştir.

Peygamber Efendimizin, (SAV) “İstanbul muhakkak feth edilecektir. Onu feth eden komutan ne güzel komutan; Onu feth eden ordu ne güzel ordudur.” Övgüsüne mazhar olmuştur.

Son düzenleyen Baturalp; 14 Aralık 2016 02:56 Sebep: başlık ve sayfa düzeni