Arama


Şeb-i Yelda - avatarı
Şeb-i Yelda
Ziyaretçi
13 Haziran 2013       Mesaj #1
Şeb-i Yelda - avatarı
Ziyaretçi
Karanfilotu (Geum) Yetiştiştiriciliği
MsXLabs.org

Genel Özellikleri
Gülgiller ailesine ait çok yıllık, otsu bitkidir ve yaklaşık 50 kadar türü bulunmaktadır. Bu bitkilerin boyu 15–25 cm arasında değişir. Sürekli yeşildir ve yaprakları kenara yakın, derin dilimli olmayan beş bölmeden oluşur. Yaprak kenarları düzensiz testere dişleri gibidir. Rengi sarı, kırmızı, turuncu olan çiçekler bitki gövdesinin uç kısmında ve genellikle birkaç tanedir. Çiçekleri nisan-mayıs ayında açar.

Ekolojik İstekleri

İklim İsteği
Karanfilotu bitkisi doğada orman, akarsu ve göl kenarlarında, 1200–2500 m rakımlar arasında yetişir. Gelişiminin iyi olabilmesi için güneşli alanları tercih eder. Çok soğuk iklim şartlarını sevmeyen bir bitkidir. Ilıman iklim şartlarının hâkim olduğu bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir.

Toprak İsteği
Özel bir toprak isteği bulunmamaktadır. Fakat aşırı nemli veya aşırı kuru topraklar yetiştiricilik için uygun değildir. Ekimi yapılacak topraklar bitki besin elementlerince zengin olmalıdır.

Yetiştirme Tekniği
Bu bitkinin üretimi tohumla yapılır. Tohumlar alındıktan sonra yaklaşık 1–3 ay kadar soğukta katlama yapılmalıdır. Tohum ekimi için en uygun dönem ilkbahar aylarıdır. Nisan ayında 2.5–3 cm aralıklarla tohum ekimi yapılır. Tohum ekim yerlerinin üzerinde gölgeleme yapılması, bitki gelişimi için faydalı olmaktadır.

Bakım İşlemleri
Bakım isteyen bir bitkidir. Ekim sonrasında sulama ve gübreleme yapılmalı, alanda yetişen yabancı otlar temizlenmeli ve toprak işleme yöntemine önem verilmelidir. Yaprak leke hastalıkları, kırmızı örümcekler ve yaprak bitleri önemli hastalık ve zararlılarıdır. Bu hastalık ve zararlılara karşı gerekli tedbirler alınarak mücadeleye önem verilmelidir.

Peyzajda Kullanımı
Karanfilotu kaya bahçelerinde kullanım imkânı olan bir bitki türüdür.
Başlıca karanfilotu türleri şunlardır:

Geum rivale
p36gq

Geum urbanum
p36gw

Geum borisii
p36jh

Geum chiloense

p36jr

Geum coccineum
p36km

Geum triflorum
p36lb

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 14 Haziran 2013 11:33 Sebep: Sayfa düzeni verilip kaynak bilgisi eklendi.