Arama

Kadın Sağlığı - Tek Mesaj #355

AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
19 Haziran 2013       Mesaj #355
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Dr. Sevil ÖZ
Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

Normal Meme Yapısı

Meme sağlığını korumak için öncelikle memeyi tanımakta yarar var. Meme nasıl bir organdır, nasıl muayene edilir, hangi dönemlerde memede değişiklikler olur, memenin normal yapısı nasıldır, öncelikle bunları bilmek gerekir. Kişi memesinin normal halini bilirse, anormal bir şey olduğunda fark edebilir.
Memenin normal hali ancak kendi kendine yapılacak aylık muayenelerle öğrenilebilir. Her meme ortalama 15 - 20 tane lobdan oluşur. Her bir lob küçük üzüm salkımına benzer. Üzüm taneleri süt yapan bölümü, sapları da süt kanallarıdır. Her bir lobdaki kanallar birleşerek aynı üzümde olduğu gibi tek bir kanal (sap) oluşturup meme başına açılırlar. Böylece her meme başına 15-20 kanal açılmış olur. Bu üzüm salkımlarının arasındaki boşlukları da yağ dokusu ve bağ dokusu doldurur. Bu dokunun içinden sinirler, kan ve lenf damarları geçer. Meme dokusunun hemen arkasında göğüs kasları bulunur. Meme dokusunun kan damarları esas olarak koltuk altındaki ana damarlara ve lenf damarları da koltuk altındaki lenf bezlerine dökülür.

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır
?

Ayna Karşısında: Önce dik durup kollarınızı yana sarkıtın, memenizde herhangi bir düzensizlik, derinin içe çekilmesi, meme başının bir tarafa veya içe çekintisi, renk değişikliği var mı bakın. Aynı işlemleri elleri iki yandan kalçanıza bastırmak suretiyle göğüs kaslarınızı kasarak ve so olarak da kollarınızı yukarı kaldırarak yapın.
Yatarak: Sağ memenizi muayene etmek için sağ elinizi başınızın arkasına getirin, sol elinizle meme başından başlayarak dairesel hareketlerle, parmaklarınızı hafif oynatarak tüm memenizi muayene edin. Muayene esnasında ince parmak hareketleriyle meme dokunuzu iyice hissedin ve meme dokunuzdan farklı dokuları algılamaya çalışın. Memenizde ele gelen bir kitle, şişlik, deride sertleşme,meme başında sertleşme, memede hassasiyet, meme başında akıntı gibi bulgular olup olmadığına dikkat edin. Aynı işlemi sol memeniz için tekrarlayın.
Koltuk altı muayenesi: Koltuk altı göğüs kasının hemen arkasındaki çukurdur. Hem ayakta hem yatarak her iki koltuk altınızı diğer elinizin parmaklarını kullanarak muayene edin. Ele gelen kitle veya hassasiyet olup olmadığına bakın.


Meme Kontrolleri


Meme kanseri kadında en sık görülen kanserdir. Erken teşhis edildiğinde %90 kesin şifa sağlanır. Erken teşhis ise ancak düzenli kontrollerle sağlanabilir. Kadınlar 20 yaşından itibaren her ay adetleri bitiminde kendilerini muayene etmelidirler. Meme kanserinin erken teşhisi yani 1 cm den küçükken teşhisi ancak görüntüleme teknikleri ile yapılabilir. Bu nedenle düzenli mamografi ve ultrason çektirmek çok önemlidir. Mümkünse mamografinin ultrason ile desteklenmesi uygun olur, çünkü bazı doku bozuklukları ultrason ile daha iyi görülürler. Meme kanseri riski taşımayanlarda ilk mamografi 40 yaşında yapılır ve 40 yaşından itibaren rutin olarak duruma göre yılda bir mamografi ve ultrason yapılmalıdır.
Eğer kadın meme kanseri riski taşıyorsa daha erken takibe başlamalıdır ve takipler daha sık yapılmalıdır. Özellikle ailesinde yoğun olarak meme kanseri olan kadınların kontrollere 25 yaşından sonra yıllık ultrason ile başlamaları uygun olur. En doğrusu riskin durumuna göre doktor tarafından bir takip programı oluşturulmasıdır.

Kaynak: ART Tıp Merkezi