Arama


_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
21 Haziran 2013       Mesaj #4
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Kore Dalgası / Kore Ateşi

Kore dalgası veya Kore ateşi 21. yüzyıldan bu yana net kuşağı ile dünya çapında Güney Kore’nin kültürünün ününün önemli ölçüde artması ile ilgilidir. Bu ayrıca Korece telaffuzu ile Hallyu (Hangul: 한류; Hanja: 韓流; RR: Hallyu) olarak da bilinir. İsim 1999’un ortalarında Çin’de Güney Korelilerin ve Güney Kore’nin popülaritesinin hızla artmasına şaşıran Beijing gazetecileri tarafından uydurulmuştur.

Güney Kore dünyanın kültür aktarmada en başarılı 10 ülkesi içinde yer alıyor ve Kore dalgası Autumn Fairy Tale (Sonbahar Peri Masalı), Winter Sonata (Sonsuz Aşk), Dae Jang Geum (Jewel in the Palace/Saraydaki Mücevher) ve Princess Hours (Düşlerimin Prensi) gibi Kore TV dizileri ile Güney ve Güneydoğu Asya boyunca aktarılıyor. Kore dizilerinin artan başarısını kısa süre sonra Kore filmleri, popüler müzik, yemekler ve Kore dili takip etti.

Popülarite Asya boyunca artarken Kore dalgasının yayıldığı, en çok göze çarpan yerler: Çin, Japonya ve Güneydogu Asya ile Hindistan, Orta Doğu, Orta Asya, İran, İsrail, Türkiye ve Rusya’dır.

Kore dalgası internet aracılığıyla Asya dışında süratle yayılıyor ve hemen hemen tüm Kuzey, Orta ve özellikle Güney Amerika’da, Şili, Meksika ve Arjantinde de git gide artan bir popülarite ile A.B.D.’de yayılmaktadır. Ayrıca Doğu Avrupa ve başta Macaristan ve Norveç olmak üzere İskandinavya’da da ivme kazanıyor. Kuzey Afrika’da, Mısır’da oldukça büyük izleyici kitlesi tarafından olumlu yönde ilgi artıyor. Şuanda Kore dalgası İngiltere ve Avustralya’nın sahiline vurmaya başlıyor.