Arama

Kırşehir - Tek Mesaj #19

buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
22 Haziran 2013       Mesaj #19
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kırşehir
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Anadolu Bölgesi'nin, Orta Kızılırmak bölümünde il ve bu ilin merkezi olan kent. Kuzeydoğuda Yozgat, kuzeybatıda ve batıda Ankara, güneydoğuda Nevşehir ve güneyde Niğde illeriyle sınırlanır. İl toprakları Orta Kızılırmak Vadisi'nin iç bölümünde, yer yer az yüksek tepelerle engebelenmiş 1.000-1.200 m. yükseklikte, yalın görünüşlü plato düzlüklerinden oluşur. Ana akarsuyu Kızılırmak'tır. Yörede "öz" adı verilen küçük sular ya Kızılırmak'a ya da başlıca kolu olan Delicesu'ya karışırlar.

İç Anadolu'nun orta yerinde bulunan Kırşehir ili topraklarında yarı karasal bir iklim egemendir. İl merkezinde en soğuk ay ortalaması 0,1°, en sıcak ay ise 22,9°'dir. Yıllık yağış tutarı 379 mm.dir. Kış ve ilkbahar, en yağışlı mevsimlerdir. Doğal bitki örtüsüyle tipik İç Anadolu bozkırının bir parçasıdır (kurakçıl otsul topluluklar); ağaca dere boylarında rastlanır. Cumhuriyetten önce Konya, sonra da Ankara'ya bağlı bir sancak olan Kırşehir ili 1924'te il durumuna getirilmiş, ancak 1945-1957 arasında il yönetimi kaldırılmış ve Nevşehir'in il durumuna getirilmesiyle de küçülmüştür.

Endüstride en geri kalmış illerden biri olan Kırşehir'in ekonomisi, tarıma ve hayvancılığa dayanır. Nüfusuna göre, tarımsal ve hayvansal üretimleri oldukça yüksek sayılır. Baş ürün tahıldır. Toplam üretimin büyük bir bölümünü buğday oluşturur. Endüstri bitkileri önemsizdir (yalnız şekerpancarı). Meyve üretiminin üçte ikisi üzümdür.

En çok beslenen hayvan koyundur; bunu inek izler. Yıllık süt üretimi de 40.000 ton kadardır. Ulaşım, karayollarıyla sağlanır. Ankara yönünden, biri Kırıkkale-Keskin, öteki Balâ-Kaman üzerinden gelen iki şose, il merkezinin 15 km kadar kuzeyinde birleşir ve doğuya uzanarak bir yandan Kayseri'ye; Mucur yakınında ayrılan bir başka şoseyle de Nevşehir yönüne uzanır. Kuzeyde Çiçekdağı yöresinden gelerek Kızılırmak'a karışan Kılıçözü Suyu'nun vadisi boyunca kurulan il merkezi Kırşehir, kimi el sanatları (halı, döşeme ve perdelik kumaş dokuyan tezgâhları), şarap fabrikası ve hemen kuzeyindeki Terme Kaplıcası ve kimi tarihî yapıtlarıyla İç Anadolu Bölgesi'nin başlıca yerleşim merkezlerinden biridir.
In science we trust.