Arama

AreX - avatarı
AreX
Ziyaretçi
17 Kasım 2006       Mesaj #233
AreX - avatarı
Ziyaretçi
17 Kasım 2006

KOBİ'LER VE VERİMLİLİK KONGRESİ... -SANAYİ VE TİCARET BAKANI COŞKUN: -''ŞİMDİ KOBİ'LERE KREDİ YAĞIYOR. ONUN İÇİN KOBİ'LERİN BASEL II ŞARTLARINA UYARAK BU KREDİLERİ ALABİLİR HALE GELMESİNE GAYRET EDİYORUZ''

(A.A) - Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, ''Şimdi KOBİ'lere kredi yağıyor. Onun için KOBİ'lerin Basel II şartlarına uyarak bu kredileri alabilir hale gelmesine gayret ediyoruz'' dedi.

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) ve Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliği ile düzenlenen 3'üncü KOBİ'ler ve Verimlilik Kongresinin açılışında konuşan Coşkun, ekonomilerin gelişme motoru ve istihdam kaynağı olarak bilinen KOBİ'lerin, yeni iş imkanları sağlamakla kalmayıp yenileşmenin ve rekabetin en dinamik kaynağını oluşturduğunu söyledi.

Coşkun, KOBİ'lerin, uluslararası pazarın taleplerine ilişkin yeni üretim ve tekniklerine, yeni pazarlama stratejilerine uyum sağlayabilecek esneklikte oldukları için sanayileşme sürecinin de lokomotifi durumunda olduğunu belirterek, KOBİ'lerin bir çok sorunu bulunduğunu, bunların başında bilgiye ulaşma eksikliğinin geldiğini kaydetti.

KOBİ'lerin yeniden yapılanması, muhasebe ve bilanço düzeniyle ciddi yapılara kavuşması gerektiğini vurgulayan Coşkun, AB'de 20 milyon işletmenin KOBİ durumunda bulunduğunu, Türkiye'deki KOBİ'lerle bu AB'deki KOBİ'lerin rekabet edebilir hale gelmesi gerektiğini söyledi.

Coşkun, KOBİ'lerin sorunlarına değinirken de, ''Toplumun neden okumadığını çok düşündüm. İlkokulda çocuğun önüne 'okuma' kitabı koyuyorlar. Toplum okumuyor, takip etmiyor. KOBİ'lerde de buna benzer bir yanlış alışkanlık var. Bir araya gelemiyor, ortaklık kuramıyorlar. Dolayısıyla sermaye yapısı güçlenemeyen KOBİ'lerin önümüzdeki günlerde çok daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya geleceğine inanıyorum'' diye konuştu.

-BANKALARIN KOBİ'LERE DESTEKLERİ-

Ali Coşkun, bankaların artık KOBİ'leri desteklediğini ifade ederek, ''Şimdi KOBİ'lere kredi yağıyor. Onun için KOBİ'lerin Basel II şartlarına uyarak bu kredileri alabilir hale gelmesine gayret ediyoruz'' dedi.

KOSGEB çatısı altında 57 bin KOBİ'nin kontrol altında tutulduğunu bildiren Coşkun, 200 bin KOBİ'yi denetim ve gözetim altına alıp problemlerini çözmek istediklerini söyledi.

Ekonomideki gelişmelere de değinen Coşkun, ''Artık Türkiye'ye kimse borçlu ülke demiyor. Kimse 'Türkiye borçlarını çevirecek mi, çevirmeyecek mi' demiyor. 4 yıldır büyüme süreci devam ediyor. Bu kazanımları siyasi çekişmelerle yitirmememiz lazım'' dedi.