Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
22 Temmuz 2013       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Çocuklar İçin Güvenlik Önlemleri ve İlkyardım
MsXLabs.org


Çocuk her yaşta değişik kaza tehlikeleri ile karşı karşıyadır. Ama en çok zarar veren kazalar düşme, yanma, zehirlenmedir.

Hepimizin bildiği gibi çocuklar gördükleri her şeyi merak eder, bilmek, öğrenmek, dokunmak, tatmak isterler. Ancak neyin tehlikeli olduğunu bilemezler.

Bu nedenle mahalle annelerinin, çocuklar için düzenlenmiş bir oda ayırmaları (pencere ve kapıları kanca ve kilitlerle desteklenmiş, prizler kapatılmış, fazla eşyalar çıkarılmış) güvenliğin ilk adımıdır ama yeterli değildir.

İkinci adım, tüm evde çocuğun güvenli olması için yeni bir düzen oluşturmaktır.

Tehlikeli, zehirli, zararlı her türlü madde ve nesneleri ortadan kaldırmak, özellikle gazyağı, deterjan, ilaç, kibrit gibi maddeleri çocuğun ulaşamayacağı yüksek bir yerde ya da kilitli dolaplarda saklamak büyük önem taşır.

Çocuk her yaşta değişik kaza tehlikeleri ile karşı karşıyadır. Ama en çok zarar veren kazalar düşme, yanma, zehirlenmedir.

Zehirlenmeler
Zehirlenme gibi beklenmeyen durumlar, çocukların ilaç ve benzeri maddeleri yutmalarından kaynaklanır.

- Çocukları bu tür kazalardan korumak için ilaçları kesinlikle ortada bırakmamak, çocuğun erişemeyeceği bir dolaba koymak veya kilit altında tutmak gerekir.

- Çocuklara doktorun önerdiği miktardan fazla ilaç verilmez.

- Kolonya, şampuan, aseton, tıraş losyonu, krem gibi malzemeleri ortada bırakılmaz.

- Naftalin, fare zehri, çamaşır suyu, kezzap, amonyak, böcek ilaçları, çakmak, gaz ocağı, kibrit gibi şeyleri çocuğun erişemeyeceği yüksek ve kilitli yerlerde bulundurulmalı.

Zehirlenme belirtileri
- Kusma,
- Bulantı,
- İshal,
- Uyuklama
- Kendini kaybetme,
- Ağız ve boğazda yanmadır.

Zehirlenmelerde İlkyardım
- Çocuk ilaç içerse, kusturmaya çalışın, yoğurt verin ve doktora götürün.
- Gazyağı içerse sakın kusturmayın, hemen doktora ulaştırın.
- Çamaşır suyu içen çocuğu sakın kusturmayın, asitli madde olduğu için gelirken iç organlarını yakar. Bolca sıvı yağ içirin ve doktora ulaştırın.

Yangına Karşı Korunma
Mahalle annesinin yangın çıkarsa, nasıl söndürüleceği konusunda önceden ne yapacağını bilmesi gerekir.

Bu bilgiler; evin neresinden ve nasıl çıkılacağı, doldurulmuş su kovalarının hazır olması, ateşin havayla temasını kesecek battaniye, halı, kilim gibi kalın şeylerin kullanılabileceğidir.

Eskimiş ya da açıkta kalmış elektrik telleri tamir edilir, çocukların dolaştığı yerlerden kaldırılır.

Çocuğa kibritle, ateşle, sobayla oynamasının tehlikeleri anlatılır. Ortalıkta kibrit, çakmak, mangal bırakılmaz, soba için özel tedbirler alınır.

Kâğıt, naylon, sentetik giysi ve bunun gibi maddeler çok yanıcı olduğu için ateşten uzakta tutulması gerektiği çocuğa anlatılır, mahalle annesi bu konu¬da dikkatli, tedbirli olur.

Gaz ocağı, gaz lambasını, gaz bidonları ve tüp ateşe yakın yerlerde bulundurulmaz. Yeni sönmüş olan odun kömür ve gaz sobalarının gaz dökmeden önce, iyice sönmüş olup olmadığı kontrol edilir.

Çaydanlık, tava gibi kolay devrilebilen mutfak eşyaları, çocuğun dokunması ile devrilebileceği için sobanın üstünde bırakılmaz, işi biter bitmez, ocağın üstünden kaldırılır.

Yanıklarda İlkyardım
Herhangi bir yanık durumunda yanık yerdeki giysiler, gerekirse kesilerek çıkartılır. Yanık yer su altına tutulur, mikrop öldürücü sıvı bir yağ sürülerek, çocuk acil servise götürülür.

Havasızlıktan Boğulma

- Çocukların bulunduğu yerde, gaz, tüp gaz bulundurulmaz ve çocuk tek başına bu yerlerde bırakılmaz.

- Evdeki gazlı sistemlerde (tüp gaz, havagazı gibi) araçlarda gaz sızdırması olup olmadığı kontrol edilir.

- Çocukların bulunduğu havasız veya bacasız yerlerde mangal kömürü, borusuz soba gibi ısınma araçları kullanmak çok tehlikelidir.

- Çocukların naylon torbalarla oynamaları çok tehlikelidir. Naylon torbayı başına geçiren çocuk, naylonun burun deliklerine ve ağzına yapışması ile havasız kalabilir.

Çocuğun başını sokabileceği, sıkışacağı, kilitlenip içinde kalabileceği, kullanılmayan buzdolapları çocukların bulunduğu ortamlarda bulundurulmaz.

Boğulmada İlk Yardım
Etraf da duman varsa, çocuğa temiz hava alması için yardım edin ve en yakın sağlık kuruluşuna götürün.

Nefes Borusunun Yıkanması

Küçük çocuklar zorla beslendiğinde, yemeği ağzında biriktirerek, nefes borularını tıkayabilirler.

Ayrıca sakız, şeker, ekmek kabuğu da nefes borusunun tıkanmasına neden olabilir.

Çocukları bu tehlikeden korumak için;

- Çocuğa kılçıklı, kemikli yemekler iyice ayıklanarak verilir.

- Altı yaşından küçük çocuklara, dişleri tamamlanmadığı için fındık, fıstık, patlamış mısır gibi yiyecekler yetişkinler çocuğun yanındayken verilir, nefes borusuna kaçırmamasına dikkat edilir.

- Çocuklar renkli ve parlak düğme, boncuk, misket gibi şeylerle oynamayı çok severler. Bu küçük şeyleri ağızlarına, burun ve kulaklarına sokabilir ve havasız kalabilir. Bu nedenle, çocukların ulaşabilecekleri yerlerde bu tür şeyler bulundurulmaz.

Boğulmalarda İlkyardım
Böyle bir durumda, çocuğu hemen baş aşağı çevirin ve parmağınızı ağzına sokarak kusturun.

Ya da, bir elinizi yumruk yapıp, diğer elinizle çocuğu kavrayıp göbeği ile göğüs kafesi arasına ani basınç yapabilirsiniz.

Bebeklerde bu işlem orta ve işaret parmakları ile yapılır. Süratle doktora gidilir.

Çocuğun burnuna bir şey kaçtığında, kaçan cisim görünür yakınlıkta ise, burnunu daha üstten sıkın. Hapşırarak çıkartabilir. Kaçan cisim burnunun arka tarafına ise, hiç uğraşmadan doktora götürün.

Düşmeler
Çocuklar evde güvenlik önlemleri alınmamış merdiven, dam, balkon, pencerelere yaklaştıklarında düşme tehlikesi ile karşı karşıya gelirler.

Evin içinde ortada bırakılmış ayakkabı, kova, süpürge gibi eşyalarda onların düşmesi¬ne neden olabilir. Düşme sonucunda çocukta kanamalar, ezikler, kırıklar meydana gelebilir.

Düşmelerde İlkyardım
Çocuk düşer ve bir yeri sıyrılırsa o bölgeyi sabunlu suyla yıkayın. Yaranın etrafında parçalanmış deri kalmayacak şekilde temizleyin.

Yara hafifse, açık kalabilir. Derinse, kanama duruncaya kadar gazlı bezle bastırın ve daha sonra da yine gazlı bezle bağlayın.

Çocuğu fazla kıpırdatmayın ve kanamanın durması için, kanayan bölgeyi kalp hizasına kadar yükseltin. Kanama durmazsa çocuğu en yakın doktora götürün.

Eğer bacakta kırılma varsa, kırık yerin altına oynatmadan tahta bağlayın ve yere bastırmadan doktora ulaştırın.

Kırık ayakta ise, sinirlerin zedelenmemesi için ayakkabıyı keserek çıkartın.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.