Arama

Alek Wek - Tek Mesaj #1

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
27 Temmuz 2013       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Alek Wek
MsXLabs.org

SAVAŞTAN KAÇARKEN BİR TEK ELBİSESİ VARDI.

Güney Sudan'da dokuz çocuklu bir ailenin yedinci çocuğu olarak dünyaya geldi. 14 yaşındayken savaş yüzünden ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Kaçarken yanına hiçbir şey alamadı. 1991'de Londra'da mülteci statüsü almaya hak kazandı. 1995'te keşfedildi, MTV'de yılın mankeni ödülünü aldı. Serveti 10 milyon sterlin... sudan asıllı, ingiltereye 12 yaşında mülteci olarak gelip daha sonra armani tarafından keşfedilmiş abanoz tenli kısacık saçlı top model.

Güney Sudanlı süpermodel Alek Wek’in eve doğru yolculuğu

Eski mülteci son zamanlarda Sudan'dan gelenler ile bir araya geldi ve onların evlerine yerleşmelerine yardımcı olmak amacıyla düzenlenen programları desteklemek için onlara olan bağlılığını vurguladı.


Supermodel Alek Wek mültecilerle tanışmak ve bir yıl sonra memleketine kavuşup bağımsızlığına kavuşarak Güney Sudan’a geri döndü.


Juba, Güney Sudan, 25 Temmuz UNHCR) Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği – Supermodel ve eski mülteci Alek Wek bu günlerde ülkenin ilk yıldönümü kutlamaları, mültecileri karşılamak için ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin ülkesine geri dönen yüzbinlerce insanın hayatlarını yeniden kazanmalarına yardımcı olmak için düzenlediği programlar çerçevesinde Güney Sudan'a geri döndü.
Haftalar sürecek uzun gezisi sonunda 1991 yılında bir genç olarak İngiltere'ye kaçan, model, Dinka Sudan’ın bağımsızlığının vurgulamak için 9 Temmuz’da düzenlenen Juba’daki resmi törene katıldı. Onun ziyareti ayrıca on binlerce insan Sudan'dan Güney Sudan'a kaçmak ve mülteci kamplarına ulaşmak için sınır eyaletlerinde mücadele verdiği zamana denk geliyor.
Wek ayrıca Maban ülkesindeki Yusuf Batil’de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve ortaklarının şiddetli yağmurlar da dahil zor koşullarda yaşamak zorunda kalan 34.000’den fazla mülteciye yeterli yardımı sağlamak için mücadele edildiği bir kampı ziyaret etti. Model yerlerinden edilmiş bir grup mülteciyle sınıra yakın bir kampta görüşme yaptı ve onların daha güvenli bir alana taşınabileceklerini söyleyerek onları rahatlattı.
Güney Sudan'ın karşı karşıya kalınan bu yeni sorunlar hakkında endişelenirken, Wek karşılaştığı insanların çok dayanıklı ve kararlı olduğunu söyledi. "Juba’daki istasyonda bazı geri dönen insanlar, onlara bir yıl için tahsil edilecek olan arazide bekliyorlardı, ama yine de ülkelerine geri dönecekleri için umutlu ve gururluydular," diye vurguladı.
Wek Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin geri dönen insanlar için düzenlediği eğitim, sağlık ve tarım gibi alanlardaki programları desteklemek için kararlı olduğunu söyledi. Wek insani müdahaleler için nasıl yardımcı olabileceğini memleketinin yakınlarındaki bir köyde yaşayan 10 yaşındaki Wau’da gördüğünü söyledi.Mülteci Örgütü, bir toplum merkezi, inşaat alanı, polis karakolu ve sağlık ocağı finanse edilen Alek Chok köyünde bir toplum merkezi orada yaşayan 500 aileye kendi ürünlerini yetiştirmeleri için gerekli araçları sağlıyor
Wek Wau’yu ziyaret ederken, "Tekrar ve tekrar eğitime duyulan ihtiyaç hakkında konuşan insanları duydum" dedi. Güneye dönen Sudan'ın başkenti Hartum'da, çocuklar onu şarkı söyleyerek ve dans ederek karşıladı ve diğerleri tarafından yapılan oyunları izledi.
Alek Chok’daki Bir kadın Wek’e çocuklarını ortaokula gönderebilmek için iki veya üç saat boyunca yürümek zorunda olduklarını söyledi. "kızlar özelikle eğitime ulaşmak için Güney Sudan’a geliyor. Oda bu eğitim girişimleri desteklemeye yardım etmenin yollarını bulmak için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin yapmış olduğu programları desteklediğini ve ümitli olduğunu sözlerine ekledi.
Bu Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği için büyük bir olay, 2005’den beri yüksek getiri alanlarında topluma dayalı ilköğretim okullarını inşaa ettirmek için finanse etti. Kurum aynı zamanda, Güney Sudan'ın başkenti Juba’da ve Kuzey Bahr El Gazel içinde Aweil kuzey-batı kasabasında öğretmen eğitim enstitüleri inşaa etti.Iyi bir eğitim almış kişiler, neredeyse yirmi yıl sonra savaştan dolayı harap olan ülkelerini yeniden düzenlemek için önemli bir etken olacaktır.
Wek ziyareti sırasında, "Ben her zaman mültecilerin hayatlarını yeniden kurmaya çabalayan insanları destekleyen yardım kuruluşlarını desteklemenin çok önemli olduğunu hissettim.Güney Sudan’dan gelen bir mülteci olarak ben, evinizden zorla çıkarılmanın ne kadar zor birşey olduğunu anlıyorum. Bu korkunç bir acı ve sizleri sevdiklerinizden ayırabiliyor." dedi.
Güney Sudanlı süpermodel TEDx konferansta konuşmacı olarak katıldı veGüney Sudan'dan eve dönüş yolculuğuna geçti.o yolculuğu sırasında gençliğe vurgu yaparak, ülkeyi yeniden düzenlemeye yardımcı olabiliceğinin bağlılığı yineledi
Wek Londra'da bir parkta, yetenek avcıları tarafından keşfedildi. Dünyadaki önemli moda merkezlerinde ilk Afrikalı model olarak podyum üzerinde görüldü. O şimdi Amerika Birleşik Devletlerinde yaşıyor.
Son düzenleyen nötrino; 19 Aralık 2015 10:02 Sebep: Forum kurallarına aykırı, sakıncalı görsel kaldırıldı!
🌘 🚀