Arama

Dünya - Tek Mesaj #17

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Ağustos 2013       Mesaj #17
Avatarı yok
Yasaklı
1 Milyar 450 Milyon KM Öteden Dünya
Satürn’ün yörüngesinde gözlem yapan Cassini uzay aracı, Merkür’ün yörüngesindeki Messenger ile aynı anda Dünya’nın fotoğraflarını çekmişti. 15 dakika süren çekimden elde edilen ilk fotoğraflar, NASA tarafından yayımlandı. Astronomi tarihi, geçtiğimiz hafta tarihi olaylardan bir tanesine tanık oldu. Güneş Sistemi’ndeki iki uzak gezegenden 15 dakika boyunca Dünya’nın fotoğrafları çekildi. NASA, Cassini uzay aracının 1 milyar 450 milyon kilometre öteden çektiği ilk iki fotoğrafı yayımladı.

Tarihte dünyanın Uzay’ın derinliklerinden çekilen ilk fotoğrafı ‘Pale Blue Dot’ (Silik Mavi Nokta), Voyager 1 tarafından 1990 yılında, 6 milyar kilometre uzaklıktan çekilmişti. Dünya, Güneş ışınlarının üzerinde küçük, beyaza kaçan mavi bir nokta olarak belirmişti. Ünlü gökbilimci Carl Sagan, Cosmos belgeselinde tarihi fotoğrafta Dünya'nın görünümünü, ‘Güneş ışınında asılı duran bir toz zerreciği’ olarak tanımlamıştı.

Halkaların Ardındaki Nokta

Cassini’nin çektiği ve Satürn’ün halkaları ardından görülen Dünya’nın tam olarak işlenmiş fotoğrafları öncesinde, ilk fotoğraflar belirdi. Discovery News ve Universe Today yazarı Jason Major tarafından işlenen ilk fotoğraflardan birinde, Dünya parlak bir nokta halinde Satürn’ün halkaları altında görülüyor. İkinci fotoğrafta ise Uzay’ın karanlığında yıldız gibi beliren Dünya ve Ay yer alıyor.

NASA’nın Cassini ve Messenger tarafından çekilen fotoğrafların diğer kısmını gelecek haftalar içinde yayımlaması bekleniyor. Sagan, Voyager-1’in elde ettiği başarının ardından Dünya’nın Uzay’daki yerini daha fazla incelemek istemiş ve aynı zamanda insanlığın bir toz zerreciğinden öteye gitmesi gerektiğini belirtmişti. Robotik teknolojisi ve gelişen roketlerle, insanlığın bir gün asteroidlere, Mars’a veya daha uzak gezegenlere gitmesi çok uzak değil gibi.
Kaynak: BBC / Discovery News (23 Temmuz 2013, 16:44)
Son düzenleyen Safi; 20 Eylül 2018 16:53