Arama

Süleyman Hüsnü Paşa - Tek Mesaj #3

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
26 Ağustos 2013       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Süleyman Hüsnü Paşa (1838, İstanbul - 8 Ağustos 1892, Bağdat)
MsXLabs.org & Vikipedi, Özgür ansiklopedi
Ad:  paşa.JPG
Gösterim: 1194
Boyut:  29.7 KB
Osmanlı müşiri, eğitmen ve yazar.
Süleyman Hüsnü Paşa, 1838 yılında İstanbul'da günümüzde Fatih ilçesi sınırları içinde yer alan Molla Gürani Mahalllesi'nde doğdu. Babası Yeniçeri Ağası Mehmed Hâlet Efendi'ydi. Öğrenimini İstanbul'da yaparak 1863 yılında Mekteb-i Harbiye'den mezun oldu. Edebiyat öğretmeni, kaymakamlık, ve din bilgini ve yazarlık yaptı. 1876 yılında padişah Abdülaziz'in tahttan indirildiği hükümet darbesinde rol oynadı. Bu yüzden II. Abdülhamid ona duyduğu güvensizlikten dolayı İstanbul'dan uzaklaştırmak amacıyla Bosna-Hersek komutanlığına tayin etti.
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı başladığı zaman Balkanlardaki en yüksek kıdemli komutanlardan biriydi. 2 Ekim 1877'de Tuna cephesi başkomutanlığını Mehmet Ali Paşa'dan devraldı. Komuta ettiği ordular Şıpka Geçidi Muharebeleri'nde önce Rusları yendiler. Ancak daha sonra orduları yenik düştü. Savunmada gösterdiği cesaretten dolayı Süleyman Hüsnü Paşa önce halk tarafından Şıpka Geçidi Kahramanı olarak görüldü ve büyük bir ün kazandı. Ancak sonradan esen rüzgarların yönü değişti. Yenilgiden sorumlu tutularak Taşkışla'da hapsedildi. 1 yıl süren uzun bir yargılamadan sonra idama mahkûm edildi, tüm rütbe ve madalyaları geri alındı. Sonradan cezası II. Abdülhamid tarafından sürgüne çevrildi. 14 yıl Bağdat'ta sürgün hayatı yaşayarak 8 Ağustos 1892 tarihinde orada öldü. İmam Ebu Yusuf Camii'nin bahçesine gömüldü.

Eğitimci ve Servet-i Fünun şairi Süleyman Nesib'in babasıdır.

Eserleri

Yazar olarak ürettiği eserlerinde devlet adı olarak Osmanlı, millet adı olarak ise Türk adını kullanmış Türkçü bir yazardı. Eserlerinden bazıları şunlardır:
  • İlmi Sarfı Türki.
  • Mebanil İnşa,
  • Tarihi Alem.
  • Tercümei Risale İradei Cüziyye.
  • Hissi inkılab
  • Umdetül Hakayık.
  • İlmihali Kebir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...