Arama

Mustafa Necati Uğural - Tek Mesaj #2

_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
29 Ağustos 2013       Mesaj #2
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Mustafa Necati
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
(1894 İzmir-1929 Ankara), eğitimci ve Millî Eğitim bakanı.
İstanbul Hukuk Mektebi'nde okudu. I. Dünya Savaşı yıllarında İzmir'de öğretmenlik (Muallim Mektebi ve Şark Mektebi) ve avukatlık yaptı. İzmir'in işgalinden sonra Kuvayı Milliye'ye katılarak Yunan ve Anzavur güçlerine karşı savaşlara katıldı. İzmir'deki Şark Mektebi'ni birlikte yönettiği arkadaşı Kara Vasıf (Çınar) ile Balıkesir'de bölgenin Kuvayı Milliye yayın organı niteliğindeki "İzmir'e Doğru" gazetesini çıkardı. TBMM toplanınca Saruhan mebusu seçildi, Meclis'in Müdafaai Hukuk Grubu kâtibi oldu. Kastamonu ve Havalisi İstiklal Mahkemesi başkanlığını yaptı. TBMM ikinci dönemine İzmir mebusu olarak girdi. Mübadele-İmar ve İskân vekilliği ile Adliye vekilliğinde bulundu (1923-1924). Şeyh Sait İsyanı'nda kısa bir süre İstiklal Mahkemesi savcılığı yaptı. İki yıllık Muallimler Birliği reisliğinden sonra Maarif vekilliğine getirildi (1925). Ölümüne kadar yürüttüğü Millî Eğitim bakanlığı sırasında Cumhuriyet ilkelerinin benimsenmesi, eğitim ve öğretimin önemi, öğretmenlik mesleğinin geliştirilmesi konularına ağırlık verdi. 1924'te kabul edilen "Tevhidi Tedrisat Kanunu"nu (Eğitim ve Öğretim Birliği) uygulamaya koydu.
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...