Arama


Şeb-i Yelda - avatarı
Şeb-i Yelda
Ziyaretçi
2 Eylül 2013       Mesaj #717
Şeb-i Yelda - avatarı
Ziyaretçi
Kalbin Düzensiz Çalışması
MsXLabs.org

Düzensiz teneffüs:
Tıptaki adı: Nefes alırken kalp hızlanır.Nefes verirken yavaşlar.Gençlerde ve ateşli hastalıkların nekahat dönemlerinde bu durum sık görülür. Bu anormal olmadığı gibi hastalığa da delâlet etmez. Nekahet sırasında görülmesi, kalbin herhangi bir zarara uğramadığını gösterir. Tedaviye lüzum yoktur.

Fazladan vuruşlar:
Tıptate adı: Ekstrasistol

Bir kalp vuruşunun vaktinden önce olmasıdır. Arkasından uzunca bir süre vuruş olmaz. Burada arkadan gelen vuruş zamanındadır, ancak önceki vaktinden evveldir.
Belirtileri: Göğüste kıpırdanma hissi. Fazla vuruşlar tek veya arka arkaya olabilir.
Sebepleri: Tütün, alkol, ağır yemekler, heyecan. Fazla vuruşlar birçok şahıslarda olur. Ancak bazıları bunu daha fazla hisseder. Önemsizdir: Sağlam şahıslarda ve kalp hastalıklarında olur. Doktor muayenesi sonunda önemsiz olduğu görülecektir. Eğer bu vuruşlar sizi rahatsız ediyorsa sıklığını azaltacak tedbirler almak mümkündür. Yukarıda sayılan sebeplerden kaçınınız.
Kalbin geçici hızlanması: (Kısa süreli; istirahat edin, doktor çağırın).
Tıptaki adı: Paroksismal taşikardi.
Belirtileri: Çarpıntı, kalbin normalin 2-3 misli hızlı atması. Ani olarak gelir ve dakikalarca, hatta saatlerce sürer. Hastayı korkutur ve rahatsız eder. Bir nöbet esnasında baş dönmesi veya baygınlık olabilir, ayrıca sık sık idrara gidilir.
Sebepleri: Tamamen sağlam kalbi olanlarda özellikle gençlerde görülür. Kalp hastalıklarında da olabilir.
Tedavisi: Buzlu su içmekle veya derin bir nefes almakla nöbet durdurulabilir. Veya çenenin altından boynun yanma masaj yapılır. Yine havayı dışarı çıkarmadan nefes vermek ve aynı zamanda helâda olduğu gibi, ıkınmak veya gözler üzerine acıtacak derecede bastırmak da faydalı olabilir. Her ne kadar bu şekilde kalp hızlanması genellikle ciddî değilse de, sık sık tekrarladığı takdirde sebebinin araştırılması için doktora gitmekte fayda vardır.
Kalp titreşmesi: (Uzun süreli; doktora gidin). Tıptaki adı: Atrial fibrillâsyon.
Belirtileri: Kalbin düzenli normal temposu yerine hızlı ve düzensiz vuruşlar geçer. Bunlar ya devamlıdır veya arasıra gelir; nefessiz bırakır ve çalışmasına engel olur. Bazen karın ağrısı ve şişkinlik de yapabilir.
Sebepleri: Kalbin sadece basit bir düzen bozukluğundan ibaret olması nadirdir; çoğu hallerde bir kalp hastalığının belirtisidir. Bazen tiroid zehirlenmesinde de görülür. Fibrillasyon, bir zararı olmaksızın senelerce devam edebilir. Ancak kalbin bu şekilde çalışmasına müsaade etmek mahzurludur. Bunun için de muayene ve tedavi gerekir. Yatakta oturur vaziyette istirahat etmek, doktora gidene kadar yapılacak en emniyetli hareket şeklidir.
Kalp bloku: (Kısa süreli; doktor çağırın istirahat edin).
Belirtileri: Her iki veya beş vuruştan sonra gelen Vuruş olmaz. Nefes darlığı görülebilir. Bazen de aniden bayılma olur (Adams – Stokes Hastalığı).
Kalp bloku aşağıdaki karıncıklarla, yukarıdaki kulakçıklar arasındaki haberleşme sisteminin bozukluğundan ileri gelir. Bütün vuruş emirleri aşağı intikal etmez.
Sebepleri: En sık görülen sebepleri kalp hastalıklarıdır. Bunlar arasında koroner hastalığı, kalp romatizması ve kalp sinirlerini bozan difteri sayılabilir. Bazen da doğuştan kalbin bir kısmı sakat olur. Bu hastalıkların çoğunda doktorun tedavisi iyi neticeler verir.




Son düzenleyen _VICTORY_; 2 Eylül 2013 09:54 Sebep: İçerik ve kaynak bilgisi düzenlendi.