Arama

İnme - Tek Mesaj #8

Şeb-i Yelda - avatarı
Şeb-i Yelda
Ziyaretçi
2 Eylül 2013       Mesaj #8
Şeb-i Yelda - avatarı
Ziyaretçi
Felç, İnme nedir?

MsXLabs.org




Tıptaki adı: Cerebral haemorrhage; Cerebral thrombosis. Felç iki; türlü olur. Bunlardan bir tanesinde beyin damarlarından birindeki bir bölümde zayıflama olur. Bu durum herkeste görülebilir, fakat daha çok yüksek tansiyonu ve damar sertliği olan kişilerde yaygındır. Damarlarda bir zayıflama ya da rahatsızlık olduğu daha önceden bilinemez. Bu yüzden önceden kaygılanmanın bir faydası yoktur.
Diğeri beyindeki bir Kan damarının tıkanması ya da cidarındaki bir pıhtılaşma sonucu olur. 40-50 yaşlarında görüldüğü gibi daha yaşlılarda ve tansiyonu normal olanlarda da rastlanır. Hafif felç olayları görüldüğü gibi ağırları da olabilir.

Belirtileri:
1. Hafif felç: Sersemlemiş bir ifade; geçicidir. Düzgün konuşamamak. Organlardan birinin, örneğin elin, görevini yerine getirememesi. Görme gücünün iki hafta için zayıflaması.

Tedavisi: Doktor çağırın. Doktor gelinceye kadar da istirahat edin.
2.Ağır felç: Başağrısı, kusma, sersemleşme; şaşkınlık, tutarsız konuşmalar, bilincin bir süre yitirilmesi. Daha sonra: bedenin bir yanının, örneğin, bacağın, kolun kullanılamaması, konuşmada güçlük, söylenenlerin güçlükle anlaşılabilmesi. Hiç yoktan ağlama, ya da gülme.
Tedavisi : Hemen doktor çağırın. Bu arada kendini kaybetmiş hastayı olduğu yerde, yatmış durumda bırakın, yerinden kıpırdatmayın. Başının altına bir yastık koyun. Hastada takma diş varsa çıkarın ki soluk alıp vermeye engel olmasın.
Sonuç: Birçok olaylarda durum birkaç hafta içinde normale döner. Belki bu durumlardaki bütün hastalarda iyileşme aynı derecede olmaz. 6-12 aylık bir süre içinde hasta eskiden yaptığı şeyleri yeniden yapmaya başlar. Konuşma güçlükleri bir konuşma hastalıkları uzmanı tarafından düzeltilir. Kullanılmada güçlük çekilen organlar da fizikoterapi yoluyla iyileştirilir. Felç geçiren bir hastayı asıl iyileştiren şey, insanın azmi, iradesi, inadı ve kendine güvenmesidir. Yürümek için baston kullanmalı, çatal bıçağı kullanmaya yeniden alışmalı.
Bir umut ışığı: Ünlü Fransız bilgini Pasteur, bazıları ağır olmak üzere, 58 felç geçirmişti. Ve en önemli, başarılı işlerini de felç geçirdikten sonra yapmıştır. Felç geçirdiği için yapımı duran bir yeni laboratuar yüzünden Pasteur’ün sağlık durumu kötüye gitmiş, fakat sonra laboratuarın çabuk inşa. edilmesi üzerine sevinçle sağlığını kazanmıştır. NEŞE VE CESARET FELÇ GEÇİREN BİR HASTANIN SÜRATLE İYİLEŞMESİNE YARDIM EDER.
Belin öne doğru eğilmesi (Boy küçülmesi).
orta ve daha ileri yaşlarda belkemiğinin küçük kemikleri arasındaki kıkırdaklı kısımlar, omurlar büzülür ve kemikler özellikle öndekiler daralırlar. Bu da hafif bir bel bükülmesine sebep olur. Boy kısalır. Bu yüzden yaşlılıkta insanlar küçülürler. Bu hal normaldir.