Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Eylül 2013       Mesaj #138
Avatarı yok
Yasaklı
Bobbit Solucanının Avlanma Anı


Bilim insanları, denizlerin en esrarengiz canlıları arasında bulunan bobbit solucanının avlanmasını gösteren yeni bir görüntü elde etti. Kendisini kuma gömerek saklanan ve boyutları 10 metreye kadar çıkabilen bobbit solucanları, hala birçok sır saklıyor.

Denizlerin dibinde saklanan tehlikeli bir solucan türü, elde edilen yeni görüntüleriyle bilim dünyasına kendi hakkında yeni bilgiler sundu. Gökkuşağı renklerine sahip olan Bobbit Solucanı (Eunice aphroditois), sahip olduğu beş antenle üzerinden geçmekte olan avlarını fark ediyor ve takibe alıyor. Yaklaşan avına son derece güçlü kaslara sahip ağzıyla saldıran solucan ‘pharynx’ denilen kaslarıyla ani saldırı sonucu bir balığı ikiye bölebiliyor. İlk saldırıda ölmeyen bir deniz canlısı, son saniyelerinde daha korkutucu bir sonla karşılaşıyor. Bobbit, avını müthiş bir hızla saklı olduğu oyuğa çekiyor ve gözden kayboluyor. İşte buradan sonra neler yaşandığını bilim dünyası halen bilmiyor.

Wired dergisine konuşan Meksika’nın ECOSUR araştırma merkezinden ekolog Luis F. Carrera-Parra ve Sergio I. Salazar-Vallejo, “Ne olduğunu bilmiyoruz çünkü bobbit solucanı türlerini doğrudan gözlemyebilmiş değiliz” ifadesini kullandı.

Bilinmeyenleri Çok

Bilim insanları, çok fazla rastlanmayan ve bugüne kadar yeterince görüntülenememiş olan bobbit solucanlarını nasıl sınıflandıracakları konusunda kararsız. ABD’nin A&M Üniversitesi’nde deniz biyoloğu olan Anja Schulze, “Bu solucana ait sadece farklı türler değil, aynı zamanda farklı cinsler olduğunu da düşünüyoruz... Renkler türlere göre çok az değişiyor olabilir ancak kaç tane türe denk geldiğini bilmiyoruz” dedi.

Bobbit solucanlarının incelenmesini engelleyen en büyük sorunlardan biri, korunma şekilleri. Bilim insanlarının eline geçen bobbitlerin büyük kısmı, formalin veya etanol içinde ulaştırıldıklarından tür ayrımı yapılmasını sağlayacak renkleri beyazlaşmış oluyor. Canlıların, nasıl üredikleri de bir diğer bilinmeyen. Meksikalı araştırmacılar Carrera-Parra ve Salazar-Vallejo, ‘bobbitlerin vücutlarının arka kısmında sperm ve oosit taşımak için gelişmiş olabileceğini ve benzer deniz canlıları gibi denizdeki hareketi esnasında büyük miktarda sperm ve yumurtayı yayıyor olabileceğini’ belirtti.İki araştırmacı, “Solucan uzantılarından uyuşturucu veya öldürücü bir zehir salıyor olabilir. Özellikle solucan kendisinden büyük avları sindirebilmek için böyle bir yöntem kullanıyor olabilir” yorumunu yaptı.


Kaynak: Ntvmsnbc / Wired (09 Eylül 2013, 12:56)
Son düzenleyen Safi; 9 Kasım 2015 00:27