Arama


zamangezgin1453 - avatarı
zamangezgin1453
Ziyaretçi
25 Eylül 2013       Mesaj #3
zamangezgin1453 - avatarı
Ziyaretçi
Tortikolis
Tortikolis, latince torti ve collis kelimelerinden oluşup eğik boyun dönük boyun anlamına gelmektedir. Tortikolis deformitesinde, baş tutulum olan tarafa eğilme gösterirken yüz de karşı tarafa bakacak şekilde rotasyon duruşundadır.

Kaç tip Tortikolls mevcuttur?
Tortikollisin, sık konjenital tortikolis dediğimiz doğum sonrası farkedilen tipi yanında boyun kemik anomalileri, göz bozuklukları, nörolojik hastalıklarda da görülen tipleri mevcuttur.

Konjenital muskuler tortikolis deformitesi neden kaynaklanır?
Konjenital muskuler tortikollisin etiyolojisinde bir çok hipotez ileri sürülmektedir. Konjenital muskuler tortikollisin boyundaki sternokleidomastoid adelesi içine olan kanama ve sonrasında oluşan fibrosizle adelede kısalma oluşur. Sternokleidomastoid adelesindeki kısalmanın (kontraktürün), boyunda eğilme ve dönmeye neden olduğu kabul edilmektedir.

Konjenital muskuler tortikolis deformitesinin bulguları nelerdir?
Konjenital muskuler tortikollis, sıklıkla ebeveynler ve çocuk doktorları tarafında boyunda eğriliğin fark edilmesi ile ortopedi uzmanına refere edilirler. Tanıda boyunda sternokleidomastoid adelesinde zeytin şekli şişlik ve tutulum olan tarafa başta eğilme ve yüzün karşıya dönüklüğü ile karekterizedir. Bu hastalarda, boyunda kemik anamolisi ve kısa ense ile giden Klippel -Feil hastalığı, gözde kayma kusurları ve nörolojik bozukluklar açısından hasta değerlendirilmelidir. Tedavi edilmeyen olgularda deformite daha sert hale gelir. Daha ilerki dönemde yüzde asimetri; göz hizasında açılanma, yanaklarda birinin daha belirgin olması şeklinde görülür. Diğer önemli nokta da, yenidoğan döneminde tortikolisli hastalarda gelişimsel kalça çıkığı görülme sıklığında artma olduğundan mutlaka muayene ve ultrasonografi ile kalça eklemi değerlendirilmelidir.

Konjenital muskuler tortikolis deformitesinde tanı için yapılan testler var mıdır?
Yenidoğan döneminde kas içi kanamayı görüntelemek için ultrasonografiden faydalanılır. Bunun dışında kemik anomalisi ve nörolojik hastalıkların değerlendirilmesinde radyografi ve MR gibi ek tetkikler yapılabilir.

Konjenital muskuler tortikolis deformitesinin tedavisi nedir?

Konjenital muskuler tortikolliste sorun boyundaki sternokleidomastoid adelesindeki kısalıktır. Yenidoğan döneminde tanı koyulunca ailenin önerilen eksersizleri yapması ile çok yüksek oranda (%95) başarı sağlanır. 1-2 yaşa kadar eksersizle başarılı tedavi yapılamayan hastalarda ve ileriki yaşlardaki hastalarda cerrahi tedavi uygulanır. Cerrah tedavide kısalmış sternokleidomastoid adelesi uzatılır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.