Arama


Daphne - avatarı
Daphne
Ziyaretçi
2 Ekim 2013       Mesaj #15
Daphne - avatarı
Ziyaretçi
Çoğunluğu buradan olmak üzere farklı kaynaklardan bu soruyu araştırıp toparladım. Belki işinize yarar.

SANAT

Ülkemizin doğusunda bilim, teknoloji yok mu?
Televizyon, çamaşır, bulaşık makineleri, telefon, bilgisayar ve benzerleri.

Bunlar doğuda da var ama gel gelelim kütüphane yok! Müze yok, sanat eserleri yok! Sanatla alakaları yok! Çok mu uygarlar şimdi onlar! Alakası yok…

Ünlü düşünür Montesqieu "Bir milletin müzikteki meyline önem verilmezse o milleti ilerletmek mümkün olmaz" diyerek güzel sanatlardan müziğin uygarlık ilerlemesinde ki etkili rolünü açıkça belirtmiştir. Montesqieu'nin sözünü tasdik eden Atatürk 1 Kasım 1934 tarihinde TBMM'nin açış nutkunda Montesqieu'nün görüşüne yakın şu cümleyi söylemiştir: "Bir milletin yeni değişikliğinde ölçü, musikide değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir."

Üstelik bir de şu var dünyada uygarlıkların yeniden yapılanmasına, değişmesine ve gelişmesine katkıda bulunan bilim adamlarının temellerinde de sanatı görüyoruz: Ünlü italyan rönesans dönemi mimarı michelangelo aynı zamanda ressam, heykeltraş ve şairdir de…

Sanat insanlar var oldu olalı vardı. Mağaralardaki el resimlerini, hayvan resimlerini sadece yaptıkları işin nasıl yaptıklarını anlatmak için yaptıklarını sanmıyorum ilk çağlarda yaşayan insanların.

Öte yandan bilime gelince, bilim sanattan doğmuştur. Zaten bilimin beslendiği yer yaratıcılıktır. Eğer birşeyler tasarlamaya karar verdiyseniz bu sanat yapmaya da karar verdiğiniz anlamına gelir. Hayal gücünün olduğu her yerde sanat vardır. Albert Einstein çok iyi bir hayalperest olarak tanımlıyordu kendini. Yoksa izafiyetin varlığı hiçbir zaman bulunamazdı.

Sanatın bir çocuğu oldu adını bilim koydular. Sanat olmadan bu hayat sıkıcı olur hatta yaşamak için bir sebep kalmaz. Ama bilim olmadan sadece gelişmişlik seviyesi düşer. Çamaşır makinesinde değil de elde yıkanır çamaşırlar, otomobille değil de at arabasıyle ulaşım yapılır, cep telefonu değil de mektup kullanılırdı.

Sanat insana benlik kazandırır, bilim hayatı kolaylaştırır.

''Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.''
M. Kemal ATATÜRK

Bana kalırsa ikisi de önemli ancak sanat biraz daha önemli. Önce neden derseniz bilimin yenilenmeye ihtiyacı vardır.
Yüz yıl önceki teknikleri bugün uygulayamassınız. Ancak sanat üzerinden onbinlerce yıl da kalıcıdır. Bugün bir Aşık Veysel, Mevlana hala hatırlanıyor ve saygı duyuluyorsa bilin ki bu yaptıkları sanat sayesindedir. Yine aynı şekiLde sözlü edebiyat geleneklerimizden destanlarımız halen yaşamakta.
Kısacası bilim tüketici sanat üreticidir



BİLİM


İkisi de önmelidir tabi ama insanlığın gelişiminde bilim önce gelir!! Sanat sadece estetik açıdan önemlilik teşkil eder, aksine bilim hayatın amacını sorgular ve insanla evren arasındaki bağlantıyı kurgular! Bilim bana göre daha önemlidir. Çünkü sanat estetik, diğer bir tabirle güzellik verici bir unsurdur. Oysa ki bilim hayatın gelişimi ve uygarlığın ilerleyişi için çalışır. Bana göre bilim konularıyla da sanat yapılabilir. Bilim sürekli gelişen bir konudur ve sanat gibi "sanat sanat içindir" konusunu içinde bulundurmaz. Yani "bilim bilim içindir" gibi bir söz yoktur. Bilim herşey içindir. Şu an sanatı iyi olan ülkelere bakalım, o ülkeler belki de sadece sanat yönünde gelişmiştir. Oysa ki Japonya gibi bir ülkede hem Japon sanatı hem de bilim ve teknoloji gelişmiştir. Nereye ağırlık verilirse o yönde gelişilir. Fakat bilim yönünde çalışma her şeyi beraberinde getirir. Bu bilimin çok çeşitli amaçlarını gösterir. Fakat sanatla da uğraşmak gerekir. Ama bilim önce gelir.

Bilim olmadan sanat olmaz. Sanatçının mikrofonundan tutun boya fırçasına kadar herşey bir düşünce ve bilim içerir yani bilim sanatı doğurur. taş devrine dönelim. Taş devrinde bulunan tekerlek mi çağa kazanç sağlayıp çağ atlamaya yardım etti yoksa duvara çizilen o resimler mi? Ayrıca bir şeye ihtiyaç duyulduğu için bilim yaılır ama sanat öyle değil. Ayrıca şu anda çoğu sanat para için yapılıyor. Ben buna örnek olarak herhangi bir resim tablosunun ancak paraya satılacağını örnek gösterebilirim. Ayrıca kimi sanat ırkçılık gibi kötü şeyleri destekliyor ve bunlara yol gösteriyor. Bilim gelişerek mimari oldu, bu şekilde antik tiyatrolar falan yapıldı. Bilim sanattan daha önemlidir. Bir millet bilim alanında gelişiyorsa, sanatsal gelişime göre daha ileri gitmiştir.Ama üstüne sanatsal yönden de gelişirse uygarlıklarına daha çok değer ve renk katmış olurlar.Bilim, çok verimli ama üstü boş olan toprak gibidir.Sanatta bu verimi süsleyeceğimiz çiçekler, bitkiler gibidir.Uygarlık ikisine de muhtaçtır.