Arama

Neron - Tek Mesaj #2

_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
15 Ekim 2013       Mesaj #2
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Ad:  Neron2.jpg
Gösterim: 1127
Boyut:  37.8 KB
Neron

(37 Antium-68 Roma),
Roma imparatoru.


Asıl adı Lucius Domitius Ahenobarbus'tur. Gneius Domitius Ahenobarbus adlı bir patrici ile Augustus'un soyundan gelen Agrippina'nın oğludur. Kendisi üç yaşındayken babası öldü, annesi Agrippina daha sonra İmparator Claudius ile evlendi. Böylece imparatorun üvey oğlu oldu. Annesinin gayretleriyle Claudius tarafından evlât edinildi ve filozof Seneca kendisine öğretmen olarak atandı. Bir süre sonra Claudius'un kızı Octavia ile evlendirildi. Claudius'un ölümü üzerine de 17 yaşında imparator oldu (54).

Hükümdarlığının ilk zamanlarında imparatorluğun yönetimini Seneca ile Burrus'a bıraktı. Bu dönem Roma için bir barış ve ekonomik kalkınma dönemi oldu. Ancak Seneca ile Burrus'un teşvikiyle Neron, annesi Agrippina'yı öldürttü (59), bundan sonra Neron'un çılgınlık dönemi başladı. Karısı Octavia'yı önce sürgüne yolladı, sonra da yok ettirdi (62). Poppaea Sabina adlı bir kadına âşık oldu, daha sonra bu kadını da öldürttü, Statilia Messallina ile evlendi, çılgınlığıyla kötü bir ün sahibi oldu. Öyle ki, 18 Temmuz 64'teki Roma yangınında hiçbir suçu ve etkisi olmadığı, hatta yangının söndürülmesi ve yangından sonra Roma'nın yeniden inşası için büyük çabalar harcadığı hâlde, yangın kendisinden bilindi.

Dönemi bütün çılgınlıklarına karşın askerî bakımdan başarılıdır. Ermenistan kesin olarak Roma İmparatorluğu'na bağlandı. İngiltere Adaları'nda, Almanya'da, Filistin'de Roma İmparatorluğu aleyhine çıkan isyanlar bastırıldı. 68'de Neron'a karşı isyanlar çıktı. Senato kendisini halk düşmanı ilân etti. Bazı kaynaklar intihar ettiğini, bazılarıysa azatlı bir kölesi tarafından öldürüldüğünü ileri sürmektedir.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 12 Ekim 2016 22:10
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...