Arama


RealEsra27 - avatarı
RealEsra27
Ziyaretçi
28 Ekim 2013       Mesaj #3
RealEsra27 - avatarı
Ziyaretçi
Taşnak Cemiyeti Vikipedi Kısaca

Kafkasya kökenli Ermeni aydınları ve ihtilâlcilerince İsviçre’de kurulan (1889) ve bağımsız Ermenistan kurmayı amaçlayan siyasî örgüt. Asıl adı “Taşnaktsutyun”dur (birlik, federasyon). Taşnak Komitesi, Taşnak Partisi adlarıyla da bilinir. Politikası, esas olarak bireysel ve toplu eylemlerle büyük devletlerin ve özellikle Rusya’nın dikkatini Ermeni sorununa çekerek Osmanlı İmparatorluğu’nun doğu vilâyetlerinde yaşayan Ermenileri de kapsayan bir bağımsız devlet kurmaktı. Bu amaçla yörede çeşitli baskın ve isyanlar düzenlediler. Eylemleri, büyük devletlerin de baskısıyla Osmanlı Devleti’nin Ermenilerle ilgili belirli düzenlemeleri kabul etmesine yol açtı. I. Dünya Savaşı sonrasında hemen hemen bugünkü Ermenistan topraklarında kısa süreli bağımsız bir Ermenistan Devleti de kuran Taşnaklar, buranın Sovyetleştirilmesiyle hayallerini gerçekleştiremediler ve çeşitli Batı ülkelerinde Türkiye aleyhtarı hareketleri destekleyen bir cemiyet olarak varlıklarını sürdürdüler.

---------- Mesaj tarihi 20:05 ---------- Önceki mesaj tarihi 20:01 ----------

Taşnak Sütyun Komitesi

1890'da Tiflis'te kurulan Taşnak komitesinin amacı, ayaklanarak Türkiye Ermenistanı için bağımsızlık elde etmektir, İlk çalışmaları da Türkiye'deki Ermenileri silahlandırmak, gerilla eğitimi yaptırmak, Türkiye'ye çeteler sokmak ve terörist eğitmektir.

1892'de Tiflis'te yapılan toplantıya Erzurum, Van, Muş, Bitlis illerinden de pek çok Ermeni katılmıştır. Bu toplantıda Türk devlet adamlarına yönelik suikastlar düzenlenmesi ve büyük ayaklanmaları başlatmak görüşülmüştür. 1909 Adana isyanını hazırlayan Episkopus Muşeng de komitenin terörünü meşru göstermeye çalıştığı bilinmektedir.

Hınçaklar gibi bunlar da Lübnan'da örgütlenmiş olup, 1980'lerde Amerikalı bir fanatik olan Garo SASUNİ örgütün liderliğini yapmaktadır. Antilyas Katogikos kilisesi papazlarıyla birlikte çalışmakta olup temel hedef, Türk topraklarında bir Ermenistan kurulmasıdır. 126 değişik örgütle işbirliği yaptığı bilinmektedir. Viyana ve Paris büyükelçilerimizin öldürülmesi olayını planlayıp uygulayan Varuzan Aznavur Taşnak illegal partisinin fanatik militanlarıdır.

Hınçak ve Taşnakların eylemleriyle ilgili olarak Van'daki İngiliz konsolosu Williams'ın 01.03.1896'da Londra'ya gönderdiği bir raporda, “Taşnak ve Hınçaklar kendi vatandaşları üzerinde korku yaratıyor, aşırılıklarıyla müslüman halkı kışkırtıyor ve reformların uygulanması için girişilen tüm çabaları felce uğratıyorlar. Bütün Anadolu'da olup bitenlerden ve işledikleri cinayetlerden Ermeni komiteleri sorumludur” demektedir.

Özellikle bu iki komite hem Ermeni hem de Türklere tedhiş uygulayan ihtilalci örgütlerdir. Ermenilere karşı tedhişin nedeni kendilerini desteklemelerini sağlamak içindir. Dolayısıyla, birçok müslümanın öldürüleceği kanlı bir ayaklanmayla, bir çok Ermeni’nin ölümüne yol açacak bir Müslüman çoğunluğun misilleme hareketine yol açmak istemişlerdir. Avrupa'da ise "Ermeni katliamı" diye bu durum lanse edilmektedir. Örgüt önce özerklik daha sonra da bağımsızlık planlamaktadır. Oysaki unutulan gerçek, Ermenilerin en kalabalık oldukları yerde bile elde ettikleri çoğunluğun hiçbir yerde % 15 'i aşamamasıdır.

Üçüncü bir Ermeni tedhiş örgütü ise Ramgavar Partisidir. Temel hedefi Rus yönetim ve desteğini temin etmektir. Lübnan'daki illegal partiyi Zartung grubu yönetir. Ermeniliğin kurtarılması için "Uluslar arası Ermenilik" ile dağınık bulunan örgütlerin sıkı bağlar kurmasını, daha geniş ve etkin örgütlenmelere gidilmesini istemektedir.

Bir de bunlardan başka Kıbrıs'ta Melkoyan Enstitüsü'nde eğitim gören fanatik Ermeniler vardır. Bunlar İsviçre'de Lozan'da üslenirler. Türkiye aleyhine her türlü propagandayı yönetirler. Atina'daki Teotekos Kilisesi ile Türkiye'den firar eden Ermeni papaz Kalaycıyan, Moskova paralelinde çalışmalar yapmaktadır.