Arama


cilgin16 - avatarı
cilgin16
Ziyaretçi
31 Ekim 2013       Mesaj #1
cilgin16 - avatarı
Ziyaretçi
Çimlenme
MsXLabs.org

Döllenme olayından sonra oluşan tohumlar su, yağmur suları, rüzgâr ve canlıların etkisiyle çevreye dağılır. Çevreye dağılan tohumlar, uygun ortam şartlarında su alarak şişer ve kabuğu çatlayarak embriyosu serbest kalır. Bu olaya çimlenme denir.

Çimlenme demek, tohumun canlı kısmı olan embriyonun bölünüp çoğalarak kök, gövde, yaprak kısımlarını oluşturup, bitkiyi meydana getirmesi demektir. Çimlenme sırasında embriyonun ihtiyacı olan besin, besi doku (çenek) tarafından karşılanır. Çünkü bu esnada embriyo fotosentez yapamaz. Ancak, solunum yapabilir ve havaya karbondioksit verir.

Çimlenmenin olabilmesi için gerekli şartlar şunlardır:
1) Belli sıcaklık
2) Oksijen
3) Su (nem)
Sıcaklık - Oksijen - Su (Nem) > Kısaca buna SOS diyoruz.
Çimlenme için ışık, besin, toprak, karbondioksit gerekli değildir. (Işık, su, yeterli sıcaklık, besin, toprak büyüme için gereklidir. Gübre, çimlenmeyi ve de büyümeyi hızlandırır.)

Çimlenme sırasında embriyo büyüklüğü, metabolik etkinlik hızı, solunum hızı, su emilimi, hücre sayısı, yeni dokuların oluşumu artarken, çenek büyüklüğü ve bitkinin kuru ağırlığı azalır. Bitkilerin ilk yaprakları oluşup, fotosentez olayına başladıkları andan itibaren kuru ağırlık tekrar artmaya başlar.


ALINTIDIR.
Kaynak
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 4 Kasım 2013 15:16 Sebep: içerik bilgisi düzenlendi.