Arama

Diz Ağrıları - Tek Mesaj #7

zamangezgin1453 - avatarı
zamangezgin1453
Ziyaretçi
13 Kasım 2013       Mesaj #7
zamangezgin1453 - avatarı
Ziyaretçi
Diz Kireçlenmesi (Diz Osteoartriti, Gonartroz)

Diz kireçlenmesi, en sık görülen eklem kireçlenmesidir. Gonartroz, orta yaş üstünde ve ileri yaştaki diz ağrılarının başlıca sebebidir. Diz osteoartriti, kireçlenmesi diz eklemini oluşturan kıkırdakların aşınması ile başlayan bir klinik tablodur.

Diz Kireçlenmesinin nedenleri nelerdir?

Diz kireçlenmesinin başlıca nedenlerini sıralayacak olursak, ileri yaş, önceki eklem içi kırıkları gibi diz yaralanmaları, tekrarlayan diz travmaları, geçirilmiş ön çapraz bağ yırtıkları, menisküs yırtıkları, kıkırdak yaralnmaları dizin mekaniğini bozup aşınmayı arttıran yönde etki ediyorsa, osteokondritis dissekans ve diğer diz kıkırdak sorunları, eklem içi serbest kıkırdak parçaları, Romatoid artrit, gut hastalığı gibi emflamatuvar hastalıklar, geçirilmiş diz septik artritleri ve enfeksiyonlar,aşırı kilolu olmak diz ekleminde kireçlenmeye, osteoartrite neden olmaktadır.

Diz Kireçlenmesinin bulguları nelerdir?

Diz kireçlenmesinin en önemli bulguları; ağrı, eklem hareketlerinde kısıtlılık,eklem sertliği ve dizde şişliktir. Diz osteoartritinde,kireçlenmesinde bulgular yavaş yavaş ilerleyip ortaya çıkar. Gonartrozda; örneğin ağrı, önceleri sadece uzun aktiviteler, uzamış yürüyüşler sonrasında olurken zaman ilerledikçe istirahatte bile ağrı görülür. Eklem sertliği özellikle uzun süreli oturmalardan sonra daha bariz hale gelir ve hastalar ayağa kalktıklarında bir süre zorlanırlar daha sonra dizleri açılır ve rahat hale gelir.

Diz eklemi kireçlenmesinde tedavi nedir?

Diz eklemindeki kireçlenmenin fizik muayene, radyografi ve gerekli olgularda mr tetkiki ile değerlendirmesini takiben hastalığın evresine göre eksersiz, fizik tedavi, artroskopik cerrahi ve ileri düzeylerde protez uygulamaları yapılmaktadır.

Diz eklemi kireçlenmesinde artroskopik cerrahi nasıl yapılır?

Diz eklemi kireçlenmesinde, artroskopi indikasyonu koyulan hastalarda; artroskopik cerrahide diz eklemi içerisindeki kıkırdak, kemik parçaları çıkarılır, kırkırdak ve meniskulerdeki yırtıklar tedavi edilir, diz eklemi zarında kalınlaşma varsa bu kısımlar artroskopik olarak çıkarılır ve dizin içerisi yıkanır. Bu işlemden sonra hastaların büyük kısmında ağrı şikayetlerinde azalma görülmektedir.

Kaynak