Arama


ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
19 Kasım 2013       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kaynama

Kaynama, sıvı halden buhar hale geçiş olayıdır. Bu ise sıvının buhar basıncının, sıvı üzerindeki atmosfer basıncına eşit veya ondan daha büyük olması ile olur

Bir sıvının normal kaynama noktası, sıvının maksimum buhar basıncının normal şartlardaki atmosfer basıncına yani 760 milimetrelik cıva basıncına eşit olduğu sıcaklıktır. Sıvı üzerindeki basınç değiştiğinde, söz konusu sıvıya ilişkin sıcaklık ve buhar basıncı bağıntısına göre gerçek kaynama noktası da değişir. Mesela normal olarak 100 °C’de kaynayan su, basınç 17 milimetreye indirildiğinde oda sıcaklığında kaynar.

Saf maddelerin kaynama noktası sabittir. Kaynama süresi boyunca sıcaklık değişmez.
Sıvıda bir katı eritilirse veya içine daha az uçucu başka bir sıvı karıştırılırsa kaynama noktası daha yüksek bir değere çıkar. (Sıvı bir maddenin içinde katı bir madde çözünmüşse karışımın kaynama noktası yüksektir.) Çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası yükselir. Kaynama süresince sıcaklık sabit değildir. Aynı ortamda bütün sıvıların kaynama anındaki buhar basınçları eşittir. Maddenin cinsine, saflığına ve ortamın basıncına bağlıdır.

Bazı kaynama sıcaklıkları:
- Su: 100 °C
- Etil Alkol: 78 °C
- Cıva: 357 °C
- Eter: 35 °C
- Kurşun: 1750 °C
- Asetun: 57 °C
- Bakır: 1769 °C
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!