Arama

Joseph Roth - Tek Mesaj #1

KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
21 Kasım 2006       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Moses Joseph Roth, (2 Eylül 1894'de Lemberg / Brody'de doğdu, 27 Mayıs 1939'da Paris'te öldü) Avusturyalı yazar ve gazeteci.

Joseph Roth, o sıralar Avusturya-Macaristan Monarşisine bağlı ve nüfüsunun ağırlığı Yahudi olan Galiçya'da Lemberg yakınlarında Brody adında küçük bir kasabada doğdu. Brody Rus Wolhynien'i ile sınır kasabasıydı. 1.Dünya Savaşı'na katıldı ve Avusturya-Macaristan'ın çöküşü Roth'un hayatında belirleyici bir rol oynadı. 1920'de Berlin'e geldi ve Neue Berliner Zeitung, Berliner Börsen-Courier Frankfurter Zeitung gibi gazetelerde çalıştı. 1928'de karısı şizofreniye yakalandı ve hem maddi hem psikolojik bir kriz yaşadı. Alkolizmin verdiği çöküntü, 1933 yılında kitapları Almanya'da yasaklanıp, ülkeyi terketmesi gerektiği zaman daha da şiddetlendi.

Roth önce Viyana'ya gitti, sonra bütün Avrupa'yı dolaştı. 1934'de Avusturya veliahtı Engelbert Dollfuß'un öldürülmesinden sonra Paris'e gitti. 1936-1938 arasında yine yazar olan Irmgard Keun ile birlikte yaşadı. 1939'de Paris'te Delirium tremens ve zatürreden yoksulluk ve borç içinde öldü. Mezarı güney Fransa'da Delirium tremens'dedir. Doğup büyüdüğü yerde, üzerinde Ukrayna dili ve Almanca yazılı olan bir şiltle şehrin bu çocuğu anılmaktadır.
Son düzenleyen KisukE UraharA; 7 Mart 2009 01:13
Gerçekçi ol imkansızı iste...