Arama

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Aralık 2013       Mesaj #14
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bir tür küçük öyküdür. Olaya dayalı bir anlatımı vardır. Hayattan alınan küçücük kesitler, hayvanlar ya da bitkiler arasında geçmiş gibi anlatılır. Bugün daha çok çocuk edebiyatında yer alan fabllerin, toplumu eğitici; örneklendirme ile kötü davranışlardan caydırıcı özelliği ile eskiden büyükleri eğitmede de anlatıldığı sanılmaktadır.
Fabllerde soyut konular, olay plânıyla hem somutlaştırılarak hem de hareket kazandırılarak işlenir. Olaylar bizi güldürürken eğitir. İnsanlar arasında geçen iyi-kötü, cesur-korkak, dürüst-ikiyüzlü, gözü tok-aç gözlü… vb. çatışmalar; bu niteliklerin yakıştırıldığı hayvan kahramanlar arasında geçmiş gibi gösterilir.
Fabl insanlar arasında geçmekte olan ibret verici olayların, hayvanlar arasında geçen olaylar haline dönüştürülerek anlatılmasıdır. Fabl, hem didaktik, hem de dramatik bir türdür. Latince Fabula kelimesinden gelir; masal, hikaye demektir.

Fabl'ler genellikle ahlak dersi veren alegorik hikayelerdir. Fabl'lerde görülen kişilerin ve olayların altında, gerçek kişiler ve olaylar vardır. Bir fabl okunurken veya anlatılan olay takip edilirken, daima eserin iç dünyasına girilerek dile getirilmek istenen asıl düşünce ile temas kurulmalıdır. Aksi halde istenilen neticeye ulaşılamaz.

Fabl'lerde kişiler, insan dışındaki çeşitli yaratıklar, hayvanlar, fırtına, ağaç vb. gibi varlıklar olabilir. Ancak eserin örgüsünde alegorik kişilerle, gerçek kişiler arasındaki münasebeti, canlı tutmak bir zarurettir. Sembol varlıkla, gerçek varlık arasında sağlam münasebetler kurulmasını sağlayacak hatırlatıcı çizgiler kesinlikle belirtilmelidir.

lale ve gül

bir çayırlıkta lale ve gül varmış bu bitkiler konuşabiliyormuş
LAle: meraba güll bende senin gibi güzel olmak istiyorum bana yardım edermisin ??
Gül: yardım ederim ama emin misin ? kendin olsan daha iyi olmaz mı hem sen güzel bir lalesin demiş.
Lale : lütfen... demiş
Gül: anlatıyorum iyi dinle dedi ,anlatmis anlatmış ve sonunda söylediklerini bitirmiş .
LAle :aynını yapmış ve çok güzel oldum saol demiş
Gül : bişey deil demiş
Lale: bu halinden sıkılmış kendi beyaz rengine dönmek istemiş ve kendi rengine dönmüş
ve bu renginden hiç sıkılmamış. SON...

Günün birinde üç tane papatya konuşurken akıllarına kimin akıllı olduğunu tartışmak gelmişsarı renkli papatya "en akıllı benim çünki rüzgara karşı dimdik durabiliyorum yabni ona hükmede biliyorum"diyerek güzel bir hava atmış.mor renkli papatya ise"benden akıllısı yok benim güzelliğim insanoğlunun gözlerini kamıştırıyo ve büyülüyo ve ona hükmede biliyorum insanoğluda çok büyük ve güçlü bir yaratıktır."diyerek hepsini susturdu.beyaz renkli papatya ise sakin ve akıllı bir sesle"benim kimseye zararım olmaz çevreleriini güzelleştirir varlıklara huzur veririm kimseye hükmetmem herkese muhtaç olduğum gibi bazı konulardada bana muhtaçlardır anlıyacağınız eşitlik hüküm sürür benim dünyamda."diyerek susturduğu arkadaşlarınada güzel bir ders vermiş
Son düzenleyen Safi; 30 Temmuz 2016 02:53