Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Aralık 2013       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Akdeniz Bölgesi'nde yapılan hayvancılık faaliyetleri nelerdir?

Akdeniz Bölgesi’nde Hayvancılık
Hayvancılık Akdeniz Bölgesi'nde fazla gelişmemiştir. Akdeniz Bölgesindeki hayvanlardan en çok bulunan kıl keçisidir. Ayrıca koyun, keçi ve Sığır, Toroslar'da yaylacılık sistemi ile yetiştirilir. Çünkü bu hayvanın yaşamına uygun ortam Toroslar’ın sarp yamaçlarında bulunur.

Akdeniz Bölgesi’nde çayır ve otlakların az yer tutmasına karşın beslenen hayvan sayısı bir hayli fazladır. Bu durumun nedeni her zaman yeşil kalabilen ve 800 m’lere kadar çıkabilen maki topluluğunun varlığıdır. Teke Yarımadası, Taşeli Platosu ve Torıs Dağları’nda küçükbaş hayvancılık yaygındır. Özellikle kıl keçisi beslenir. Dağların yüksek kesimlerinde koyun yetiştirilir. Arazinin çok engebeli olması nedeniyle hayvanların et ve süt verimi düşüktür. Antalya Yöresi’nde arıcılık önemlidir.

Bitkisel üretimindeki ileri teknoloji düzeyi hayvancılıkta yerini geleneksel ve ilkel yöntemlere bırakır; bu nedenle hayvancılık pek gelişmemiştir. Daha çok küçük baş hayvanlar beslenir. Ülkedeki kıl keçilerinin ¼’ü koyunların ise %06’sı Akdeniz bölgesindedir. Bitkisel üretimden elde edilen gelirin hayvancılıktan elde edilen gelire göre çok yüksek olması hayvancılıkla uğraşan göçerlerin bitkisel üretime kaymasına yol açmaktadır. Yaygın olarak tavukçuluk ve arıcılık yapılan bölgede elde edilen bal miktarının Türkiye üretimi içindeki payı %12’dir. Deniz canlıları açısından pek zengin olmayan Akdeniz’de küçük çapta balıkçılık yapılır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.